Când atletul etiopian Haile Gebrselassie a stabilit recordul în sală la 2000m în anul 1998, a atribuit acest succes faptului că ritmul piesei care era difuzată în acel moment în stadion se potrivea perfect cu ritmul său.

Nu este singurul atlet care utilizează muzica ca o parte importantă a antrenamentelor şi a pregătirii pentru competiţii. Mai mult, puterea pe care o are muzica asupra antrenamentelor şi performanţelor a fost dovedită ştiinţific.

Pentru cicliştii care fac antrenamente numeroase în sală, muzica nu are rol de a anima o sesiune plictisitoare ci îi poate ajuta să se antreneze mai eficient.

Potrivit doctorului Costas Karageorghis, şeful Music in Sport Research Group din cadrul Brunel University din Londra, ştiinţa a demonstrat 4 moduri în care muzica poate influenţa pregătirea şi performaţa atleţilor.

Primul aspect este că muzica poate reduce percepţia asupra efortului cu 10%, păcălind mintea cu senzaţii de oboseală mai moderate în timpul unui antrenament şi încurajând gândurile pozitive.

Doctorul Victor Thompson, psiholog clinic şi un pasionat de triatlon spune : „Folosesc muzica dance. Pentru mine, antrenamentele sunt mai uşoare în acest fel în ceea ce priveşte efortul psihologic. De asemenea, când antrenamentele sunt lungi, muzica face ca timpul să treacă mai repede”.

Cercetările lui Karageorghis au mai descoperit că muzica cu un ritm rapid poate fi folosită înaintea competiţiilor, în timp ce muzica mai lentă poate fi folosită pentru a calma şi pentru concentrare, dar găsirea pieselor potrivite pentru tine e crucială.

Psihologul sportiv Amanda Owens spune: „Este foarte bine să fii un pic în tensiune şi concentrat, dar dacă nivelul de adrenalină şi endorfină este ridicat prea devreme îţi poate afecta nivelul de excitare în aşa manieră încât vei avea o cădere mare în performanţă. Alegerea corectă a muzicii în timpul pregătirii este foarte importantă. Este vorba despre deblocarea conştiinţei de sine a atleţilor pentru a-şi da seama ce fel de muzică îi ajută”.

Potrivirea ritmului muzicii cu tempoul exerciţiului poate regula circulaţia unui sportiv şi chiar reduce cantitatea de oxigen necesară. Într-un studiu, s-a constatat că participanţii care au pedalat ascultând muzică în căşti au folosit cu 7% mai puţin oxigen decât cei care au pedalat cu muzica în fundal.

Acest lucru sugerează că ritmul muzicii imită acţiunea pedalelor şi determină ciclistul să fie mai eficient. Frances Mikuriya, fondatoare a spinaddikts.com, structurează fiecare tip de pedalat în funcţie de ritmul muzicii: „De exemplu, în timpul unui ritm constant este important ca muzica să aibă un ritm consistent pentru ca rutierii să poată utiliza ritmul pentru a-şi menţine cadenţa”.

„Pentru dealuri, am ales o muzică cu un tempo mai lent, astfel încât cadenţa ciclistului să se potrivească cu un ritm realist de căţărare de 60-80rpm. Pentru sprinturi am ales o piesă foarte energică şi uneori cu un ritm ce variază, urcând gradual până la faza de final a sprintului. Această metodă a contribuit la motivarea sportivilor să-şi continue efortul, mai ales atunci când sunt la limita de a ceda”.

În timp ce muzica poate spori fără îndoială calitatea şi plăcerea unui antrenament de unul singur, găsirea pieselor potrivite ţine de gusturile fiecăruia. Owens spune: „Există o tehnică numită intervievare motivaţională concepută pentru a înţelege ce îi motivează pe sportivi, dar şi pentru a-i face chiar pe ei să înţeleagă propriile răspunsuri emoţionale în anumite situaţii”.

Muzica pe care pedalează câţiva ciclişti cunoscuţi:

Bradley Wiggins : Paul Weller, The Jam, The Who

Chris Hoy : Chemical Brothers, Foo Fighters, Public Enemy, The Prodigy

Lance Armstrong : Rage Against the Machine, Ryan Adams, Kings of Leon, Foo Fighters

Craig MacLean : Foo Fighters, Metallica, Led Zeppelin

Sarah Storey : Guns NʹRoses

Hannah Mayho : Beyonce, Green Day

sursa : bikeradar.com

4 COMENTARII

  1. Alberto Contador – Depeche Mode – Clean, Violator, Just Can’t Get Enough
    Andy Schleck – Beck – Loser, Depeche mode – Dream on
    Mark Cavnedish – Alvin and the chipmunks discography
    Chris Horner – Aqua – Barbie Girl
    Cadel Evans – Kylie Minogue – Spinning Around
    Ivan Basso – Toto Cotugno -l’italiano
    Edvald Boasson Hagen – Royksopp
    Chris Hoy – Spice girls – Spice up your life

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.