Este mai uşor şi mai rapid să pedalezi într-un grup pe şosea, dar cu toţii trebuie să cunoască regulile aşa cum le explică Andy Cook.

În faţă

Pedalează uşor şi eficient pe plat iar dacă trebuie să te ridici din şa, de exemplu pentru o scurtă căţărare, fă tot posibilul să nu tragi de bicicletă înapoi în acest timp.

Constanţa

Una dintre cele mai mari greşeli pe care o fac oamenii este să se panicheze în faţa pericolelor. Aminteşte-ţi faptul că alături de tine se află şi alţi rutieri care pedalează la aceeaşi distanţă mică la care eşti şi tu faţă de cel din faţă. Aşa că nu arunca ancora – apasă uşor pe frâne şi încearcă să nu faci mişcări bruşte. Cu cât te afli mai în spate cu atât ai mai puţin timp la dispoziţie pentru a reacţiona.

Manierele

Suflatul nasului, mâncatul, băutul, conversaţiile cu ceilalţi etc. este cel mai bine să fie făcute în spatele grupului.

Cât de aproape e aproape?

Dacă eşti un ciclist profesionist sau dacă ieşi des la ture cu acelaşi grup de prieteni, atunci roata ta trebuie să fie doar la câţiva centimetri de roata celui din faţă pentru a obţine cele mai multe beneficii. Trebuie să fii însă atent pentru că cele mai multe incidente în plutonul profesionist se produc tocmai din cauza unei apropieri prea mari.

Concentraţia

Dacă te afli într-un grup puternic te poţi relaxa, dar nu îţi pierde concentraţia. Dacă eşti în roata unui ciclist de încredere şi cunoşti bine traseul poţi să stai mai liniştit, dar dacă nu e aşa e preferabil să stai puţin în lateralul roţii din faţă.

Trena

După ce ai terminat de dus trena nu te opri brusc din pedalat. Continuă să pedalezi în timp ce rămâi în spate, în acest mod cel din spatele tău va profita cel mai bine de trena ta.

Uită-te pe unde mergi

Înainte de a-ţi schimba poziţia în grup, aruncă o privire în direcţia în care vrei să ajungi. În acest fel ceilalţi vor observa mişcare capului tău şi îşi vor da seama că vrei să treci în altă poziţie.

Cunoaşte-ţi limitele

Dacă ceilalţi încep să meargă foarte tare, nu te epuiza încercând să ţii ritmul cu ei. Cel mai bine e să îţi conservi energia şi să aştepţi un grup din spate cu care să continui să mergi.

 

 

sursa: bikeradar.com

2 COMENTARII

  1. Foarte util, multumim mult!
    Intr-adevar, trebuie corectat „concentrația” cu „concentrarea”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.