Ventoux

Alpe d’Huez

Alpe d’Huez este unul dintre cele mai cunoscute câmpuri de luptă din lumea sportului, fiecare dintre cele 21 de viraje purtând numele rutierilor ce au câștigat această cățărare. 

alpe d'huez hairpins

Panta este abruptă încă de la începutul ascensiunii, iar cei mai grei kilometri sunt chiar primii doi, când șoseaua începe să urce din orașul Bourg d’Oisans. De acolo, nu prea există porțiuni în care să îți tragi sufletul, panta coborând rareori sub 8%.

Statistici:

Lungime: 13,2km

Pantă medie: 8%

Altitudinea la care începe cățărarea: 754m

Altitudinea vârfului cățărării: 1799m

Col du Galibier

Col du Galibier poate fi abordată pe doi versanți, însă ascensiunea clasică se face pe cel din nord, cu punct de pornire în Valloire. Cățărarea are o lungime de 17,6km și o pantă medie de 7%. Localitatea Valloire se află la o altitudine de 1400m, iar cicliștii care vor să ajungă pe Galibier trebuie să treacă și de Col du Télégraphe (11,8km cu o pantă medie de 7,3%).

col du galibier

Drumul urcă până la 2645m, iar aerul rarefiat este un element important. Dacă toate acestea nu erau de ajuns, ultimul kilometru este și cel mai greu, cu o pantă medie de 12,1%.

Statistici:

Lungime: 17,6km

Pantă medie: 7%

Altitudinea la care începe cățărarea: 1431m

Altitudinea vârfului cățărării: 2645m

Mont Ventoux

Primii kilometri ai cățărării oferă rutierilor un fals sentiment de siguranță, înainte ca panta să se înăsprească odată cu trecere de localitatea St Estève. Panta se mai domolește după 8km la Chalet Reynard, însă din acest punct vegetația dispare și în față răsare un munte sterp. Soarele se reflectă în stâncile albe în zilele toride, iar vânturile puternice biciuiesc totul în cale.

Ventoux

Nu există loc în care să te ascunzi pe șoseaua ce șerpuiește până în vârf, unde se află un observator. Tom Simpson, primul britanic care a purtat tricoul galben, s-a prăbușit și a murit pe Mont Ventoux în timpul Turului Franței din 1967, iar un memorial plasat cu un kilometru înainte de final oferă o ultimă motivație celor care urcă pe această cățărare.

Statistici:

Lungime: 20km

Pantă medie: 8%

Altitudinea la care începe cățărarea: 346m

Altitudinea vârfului cățărării: 1885m

Col du Tourmalet

Tourmalet poate fi abordată din vest și din est. În timp ce șoseaua de pe versantul vestic este mai lungă (19km) și are o pantă medie mai ridicată (7,4%), cea de pe versantul estic începe mai domol, dar apoi panta nu scade sub 10% timp de 10km. 

col-du-tourmalet

Ambele variante iau în piept muntele, virajele lipsind aproape în totalitate. Acest lucru este un avantaj la coborâre, pe care o poți aborda cu viteze mai ridicate.

Statistici:

Lungime: 16,5km

Pantă medie: 7%

Altitudinea la care începe cățărarea: 874m

Altitudinea vârfului cățărării: 2085m

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.