Gates ieftineşte transmisia pe curea 1

Gates Carbon Drive este o opţiune foarte atragătoare pentru cicliştii urbani, dar nu numai. In locul unui lanţ metalic ce se uzează repede si trebuie curăţat şi întreţinut periodic, se montează o curea dinţată. Foaia şi pinionul se înlocuiesc cu roţi danturate şi gata, se obţine o transmisie ce are nevoie de foarte puţină atenţie şi se uzează muuult mai greu.

Daca e atat de utila de ce nu se foloseste mai des? Pentru ca este scumpa si pentru ca necesita cadre speciale. Cureaua fiind dintr-o bucata nu se poate desface, astfel ca trebuie desfacut cadrul. Pe seatstay , chainstay sau dropout exista o taietura ce permite montarea curelei. Partile taiate trebuie reimbinate cu un sistem trainic si eficient ce nu pune in pericol integritatea cadrului.

Gates ieftineşte transmisia pe curea 2

Pretul este un alt motiv pentru care majoritatea ciclistilor stau departe de transmisiile Gates. Modelele actuale CDC si CDX sunt foart scumpe, si in ciuda calitatilor evidente nu se vand prea bine. Gates a lansat recent un nou mdel numit CDN ce are un pret de doua ori mai mic decat modelele anterioare. Todd Sellden, directorul Gates Carbon Drive declara: „CDN este o curea ieftina creata pentru persoanele ce doresc o bicicleta curata si eleganta pentru plimbari prin oras si imprejurimi. Este dedicata ciclistilor ce prefera sa pedaleze imbracati in blugi, fuste si pantofi, nu in spandex si echipamente de concurs.”

Cureaua CND are o latime de 12mm si este formata din noua corzi de carbon infasurate intr-o camasa de poliuretan. Este flexibila, durabila si rezista la apa, caldura, frig si raze UV. Angrenajul este construit din materiale compozite intarite cu fibra de sticla, iar pinionul este din oţel.

Gates ieftineşte transmisia pe curea 3

Transmisia CND se recomanda a fi folosita de ciclistii urbani, pentru plimbari usoare, agrement si cumparaturi. Nu este indicata pentru antrenamente, sport extrem sau ture lungi cu bagaje. Pentru acestea exista alte optiuni, precum modelul CDX ce se poate folosi la ciclocros sau cicloturism. Pentru naveta, ture lungi si tandemuri de recomanda modelul CDC.

O transmisie pe curea este mai curata deoarece nu necesita curatare si ungere cu sprayuri sau uleiuri, nu rugineste, nu este zgomotoasa, nu se uzeaza si este mai usoara decat transmisiile cu lanţ. Se foloseste pentru biciclete cu o singura viteza sau pentru cele cu gearhub. Pinioanele danturate se pot monta usor in locul celor clasice, fiind disponibile modele pentru diferiti butuci. Mai ramane ca producatorii de cadre sa ne ofere mai multe optiuni pentru montarea curelei.

Sursa: BikeRumor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.