podium prolog

După cum ne-a obișnuit de 5 ediții încoace, Turul Ciclist al Sibiului a debutat cu un prolog în centrul istoric al orașului, într-un cadru demn de o competiție europeană și cu un public mai numeros decât în seara prezentării echipelor.

Plecat al 5-lea în cursă, Rafael Andriato (Southeast) a reușit să parcurgă cei 2,3km într-un timp de 3’21” și s-a instalat în fruntea clasamentului etapei, poziție în care avea să rămână până la final, în ciuda evoluției foarte bune a lui Eduard Grosu, care a sosit cu o întârziere de ordinul zecimilor de secundă față de rutierul brazilian. Astfel, Grosu ratează la limită prima victorie a sezonului într-o cursă UCI, însă își poate lua revanșa în etapa de mâine.

Cotat ca principal favorit înaintea etapei, slovacul Maros Kovac (Kemo Dukla Trencin) a prins ultima treaptă a podiumului, după ce a sosit la final cu un timp mai slab cu 2s decât Andriato.

La fel ca și în prologul ediției trecute, Andrei Nechita a prins din nou un loc în primii 10, fiind astfel cel mai bine plasat rutier al echipei Tușnad în clasamentul etapei. Evoluții bune au avut și reprezentanții echipei naționale a României, Daniel Crista și Marius Petrache încheind etapa la 12s în spatele învingătorului, însă Petrache a avut probleme tehnice pe traseu, fără de care ar fi putut obține un loc în primii 5.

Crista prolog

Petrache prolog

Serghei Tvetcov nu a avut o evoluție strălucită, ciclistul celor de la Androni-Sidermec sosind la mijlocul clasamentului, la 16s de primul loc. Nici Davide Rebellin nu și-a depășit condiția într-o probă în care nu a fost niciodată un specialist, însă veteranul italian a cedat doar 9s, un ecart insignifiant în perspectiva etapelor montane ce urmează.

Davide Rebellin prolog

Tvetcov prolog

Așadar, Rafael Andriato va fi primul purtător al tricoului galben în ediția din acest an a Turului Sibiului, Eduard Grosu va îmbrăca mâine tricoul roșu, acordat celui mai bun român din cursă, iar Davide Plebani (Unieuro Wilier) va avea pe umeri tricoul portocaliu, fiind primul în clasamentul rutierilor sub 23 de ani.

Grosu prolog

Mâine, la ora 11:30, plutonul va pleca la drum din Piața Mare în prima etapă în linie, rutierii având în față cea mai lungă rundă din istoria Turului Sibiului. 224 km vor avea de parcurs cei 107 cicliști aflați în cursă, pe un traseu ce va trece prin Bârghiș, Mediaș, Slimnic, Miercurea Sibiului și Poplaca.

profil etapa I

Pe parcursul etapei sponsorizate de Geiger, cicliștii vor avea de trecut peste 3 cățărări de categoria C (Dealul Dăii la kilometrul 5.5, Pelișor la kilometrul 58.2 și Slimnic la kilometrul 111.3), plus una de categoria A (Poiana Sibiului) cu 45km înainte de final. Sprinturile intermediare vor anima și ele cursa, mai ales că bătălia pentru punctele oferite la acestea sunt recompensate cu un tricou distinctiv (albastru). Așadar, cei care vizează acest clasament vor avea treabă începând cu kilometrul 28.9, acolo unde este plasat sprintul intermediar de la Nocrich, urmat de cel de la Bârghiș (la kilometrul 48,9) și cel de la Șeica Mare (la kilometrul 98,4).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.