vuelta 2015

Turul Spaniei celebrează în acest sezon 80 de ani de la înființare, iar organizatorii vor să continue tradiția ultimelor ediții ce au eclipsat Giro și Le Tour din punct de vedere al participării, precum și al spectacolului de pe șosea. Astfel, Javier Guillen, directorul cursei, a reușit să îl convingă pe Chris Froome să ia parte în lupta pentru tricoul roșu, britanicul fiind doar al doilea câștigător al Turului Franței ce ia startul în același an și în Vuelta, după Carlos Sastre în 2008.

Organizatorii Turului Spaniei ne-au obișnuit cu etape foarte dure și multe finaluri în cățărare în ultimii ani, iar ediția 2015 nu se abate de la regulă și propune 9 runde ce se vor termina în urcare. Etapa regină, ce se va disputa integral în Andorra, a fost plasată chiar la jumătatea turului, în etapa a 11-a rutierii având de parcurs 4 cățărări de categoria I și una de categorie specială, plus încă o ascensiune de categoria a II-a.

Etapa a 11-a va zguduiu cu siguranță clasamentul general

Anul trecut, Chris Froome a terminat pe locul 2 în clasamentul general, încheind Vuelta la peste un minut de Alberto Contador, după evoluții oscilante ce nu au convins nici măcar în contratimpul individual de la Borja, acolo unde rutierul de la Sky pierdea timp față de Contador și Valverde. Cu toate acestea, se zvonește că etapa a 17-a, în care este programat un contratimp de 39km, ar fi fost cea care l-ar fi convins pe Froome să încerce să realizeze dubla Turul Franței – Turul Spaniei în acest sezon.

Proaspătul câștigător din Le Tour a mai avut o astfel de tentativă în 2012, atunci când a încheiat pe locul 2 Turul Franței, după ce l-a ajutat pe Bradley Wiggins să câștige tricoul galben, și pe locul 4 un Tur al Spaniei în care pornea ca mare favorit, însă avea să încheie competiția la peste 9 minute de trio-ul spaniol Contador-Valverde-Rodriguez.

11907151_10153695613229873_3851702231972613112_n

Cei de la Sky vor trimite o echipă foarte puternică pentru a-l sprijini pe Chris Froome, echipă din care nu vor lipsi Geraint Thomas, Sergio Henao, Mikel Nieve, Nicolas Roche, Ian Boswell și Vasil Kiryienka, rutieri foarte puternici pe munte, plus Christian Knees și Salvatore Puccio pentru zonele de plat.

podium turul frantei 2015
Cei 3 rutieri de pe podiumul Turului Franței se vor lupta din nou în Vuelta

Echipa britanică va avea concurență puternică din partea celor de la Movistar, care vor dori să își ia revanșa pe teren propriu după un Tur al Franței dominat categoric de Sky. După cum a anunțat încă de la începutul anului, Movistar va aborda Vuelta tot cu Alejandro Valverde și Nairo Quintana în poziții de lideri, spaniolul având deja un palmares impresionant în Turul Spaniei: o victorie la general în 2009, alte 5 clasări pe podium și 32 de podiumuri de etapă, dintre care 8 victorii de etapă.

Cel mai bun cățărător din Giro 2015, Giovanni Visconti, precum și locul 4 la general din aceeași cursă, Andrey Amador, îi vor susține pe Valverde și Quintana în munți, împreună cu Javier Moreno, Rory Sutherland, Imanol Erviti, Francisco Ventoso și Joaquin Rojas.

11900047_1062566817094633_2500101307289728235_n

Turul Spaniei 2015 va avea la start primii 4 clasați din Turul Franței, eveniment unic în istoria ciclismului. Lăsat în afara podiumului de către Valverde în Marea Buclă, Vincenzo Nibali își aduce în Vuelta cei mai puternici locotenenți pe care îi are Astana în acest moment.

Cu Fabio Aru și Mikel Landa în umbra câștigătorului din 2010 al tricoului roșu, Astana va avea mai mulți ași în mânecă de jucat pentru clasamentul general, iar cei doi tineri clasați pe podium în acest an în Turul Italiei ar putea prelua în orice moment șefia echipei kazahe. Pe lângă cei 3 potențiali lideri, Astana îi va mai trimite în Vuelta și pe Diego Rosa, Dario Cataldo, Paolo Tiralongo, Luis Leon Sanchez, Alessandro Vanotti și Andrey Zeits.

Nu trebuie scoși din calculele pentru podium nici rutieri precum Tejay Van Garderen, Joaquim Rodriguez sau Domenico Pozzovivo, cicliști ce își pun toate speranțele în ultimul mare tur al anului, după o primă partea a sezonului nu foarte reușită din punctul de vedere al aspirațiilor de rutieri de mare tur.

Sprinterii vor avea la dispoziție maximum 7 oportunități pentru a-și face simțită prezența în ediția din acest an a Turului Spaniei, iar echipe precum Giant-Alpecin, Cofidis, Orica GreenEDGE sau IAM vor încerca să anihileze evadările pentru a-i propulsa pe John Degenkolb, Nacer Bouhanni, Caleb Ewan și Matteo Pelucchi către victoriile de etapă și tricoul verde.

Lupta dintre cei mai rapizi oameni din pluton va fi una pasionantă, ținând cont că la start se va afla și Peter Sagan, cvadruplu câștigător al tricoului verde în Turul Franței. Surpriza ar putea fi furnizată de Carlos Barbero, sprinterul de 24 de ani al celor de la Caja Rural ce a impresionat în acest sezon în câteva curse, cel mai recent succes al său venind chiar în Turul Burgos, cursa pregătitoare pentru Vuelta.

Ultimul mare tur al sezonului va începe sâmbăta aceasta, cu un contratimp individual de 7,4km pe Costa del Sol, în faimoasa stațiune turistică Marbella.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.