Circuitul UCI World Tour a ajuns la finalul celui de-al 11-lea an de existență, dacă luăm în calcul și cele 4 sezoane în care a purtat denumirea de Pro Tour. Clasamentul ce recompensează cel mai consecvent rutier al anului, precum și cea mai bună echipă, are și sezonul acesta aceiași învingători ca în 2014, Alejandro Valverde impunându-se pentru a 4-a oară în ierarhia individuală, în timp ce Movistar a câștigat din nou clasamentul pe echipe.

Indubitabil cel mai consistent și constant ciclist al ultimilor ani, Alejandro Valverde a reușit și în 2015 să câștige curse pe întreaga durată a sezonului, fiind competitiv atât în clasice, cât și în marile tururi. Spaniolul ajuns la 35 de ani a început seria succeselor în luna februarie cu un triumf în Challenge Mallorca, urmat de 3 victorii de etapă în Turul Cataluniei și o săptămână ardeneză aproape perfectă, în care a încheiat pe 2 în Amstel Gold Race, dar a câștigat Flèche Wallonne și Liège-Bastogne-Liège. Pentru Valverde a urmat al doilea titlu de campion național pe șosea din carieră și un podium mult așteptat în Turul Franței, dar și clasări bune în alte curse de World Tour ce l-au ajutat să își mărească avantajul în clasamentul UCI.

În ciuda victoriilor din Flèche Wallonne și Liège-Bastogne-Liège, momentul cel mai important al sezonului a fost clasarea pe locul 3 în Turul Franței, un podium așteptat de 11 ani

În 2015, liderul celor de la Movistar a încheiat între primii 10 toate cursele pe etape în care a participat și în top 4 toate cursele de o zi din calendarul World Tour, cu o singură excepție (locul 20 în Milano-San Remo). Este al 4-lea succes pentru Alejandro Valverde în această ierarhie, după cele din 2006, 2008 și 2014. Anul acesta, spaniolul a fost urmat în clasament, la peste 200 de puncte, de Joaquim Rodriguez (Katusha) și Nairo Quintana (Movistar).

În ierarhia echipelor, Movistar și-a asigurat victoria chiar în Turul Lombardiei cu ajutorul lui Valverde, care a încheiat pe un loc 4 ce a adus triumful la limită al echipei spaniole în fața celor de la Katusha, diferența între cele două fiind de doar 7 puncte. Spania s-a impus și în clasamentul pe națiuni, fiind urmată de Italia și Columbia.

Sezonul viitor, structura circuitului UCI World Tour va rămâne aproape aceeași, singurele modificări notabile fiind devansarea Turului Poloniei în luna iulie și mutarea Turului ENECO în septembrie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.