Eduard Grosu Turul Hainan

Eduard Grosu încheie un sezon 2015 cu suișuri și coborâșuri, un an în care a debutat într-un mare tur și în care a fost aproape de victorie în mai multe ocazii, însă fără a reuși să concretizeze vreo oportunitate. Lipsa unui succes în 2015 poate fi pusă pe seama problemelor de sănătate ce l-au chinuit pe ciclistul din Zărnești pe întreaga durată a sezonului, dar și a inevitabilei loterii ce este până la urmă orice sprint în ciclismul de astăzi.

Rutierul celor de la Nippo-Vini Fantini a revenit puternic pe final de sezon, obținând în toamnă rezultate notabile în curse de o zi precum Brussels Cycling Classic (locul 8), GP de Fourmies (locul 6) și Giro del Piemonte (locul 4). Turul Hainan, o cursă 2.HC ce se desfășoară în China, a fost scena ultimelor bătălii din acest sezon pentru Grosu, ciclistul nostru reușind să obțină 7 clasări între primii 10 în cele 9 etape ale cursei, cel mai bun rezultat fiind locul 3 din runda a 3-a.

Chiar dacă cursa decurgea din ce în ce mai promițător, ghinionul nu l-a ocolit pe Grosu nici în Hainan, iar o căzătură în etapa a 5-a l-a zdruncinat serios pe liderul celor de la Nippo-Vini Fantini, însă acesta nu a abandonat și a încheiat competiția pe locul 12 în clasamentul general. ”Mă simt destul de rău încă. Am continuat pentru că nu-mi place să mă dau bătut, dar în fiecare zi aveam dureri din ce în ce mai mari și refacere mai puțină. Probabil, cu puțin noroc, aș fi putut obține mult mai mult”, spune Eduard Grosu.

Deși începuse primul sezon la nivel pro-continental încurajator în Turul San Luis, cursă în care a obținut un loc 5 în etapa a 3-a, ciclistul nostru a avut dificultăți în sezonul clasicelor de primăvară, dar a revenit cu multă ambiție în Turul Italiei, un prim mare tur în cariera sa dus la bun sfârșit cu brio, o performanță unică pentru ciclismul românesc.

cazatura Hainan

Dacă problemele de sănătate au dispărut pe final de sezon, Grosu s-a confruntat cu alt fel de obstacole în China: ”Având în vedere că vin după un sezon negru, eram sigur că se va întâmplă ceva. În etapa în care am căzut eram oarecum favorit, deoarece sosirea era pe un deal de 700m. În etapă regină, în momentul în care se decidea cursa, am rupt tija de șa și am fost nevoit să schimb bicicleta, nereușind să îi mai prind pe cei care se desprinseseră. În schimb, am învins în sprintul grupului. Sper ca anul viitor să meargă totul bine și să am victoriile pe care toți le așteaptă!”, a adăugat ciclistul ce și-a prelungit contractul cu formația italiană pentru sezoanele 2016 și 2017.

Deși rutierul celor de la Nippo-Vini Fantini nu este foarte mulțumit de sezonul tocmai încheiat, 2015 a fost un an istoric pentru ciclismul românesc grație și evoluțiilor sale, acesta fiind anul ce a consemnat primele participări românești în Turul Italiei, precum și primul mare tur în care rutieri din România încheie cursa. În plus, Grosu a devenit în acest sezon primul român ce a îmbracat tricoul galben în Turul Sibiului, iar la sfârșit de an încheie circuitul UCI Europe cu 109 puncte.

foto: https://www.facebook.com/eduardgrosu.ro/photos_stream

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.