Mihai Băbăiță, 17 ani, este unul dintre cei mai promițători tineri cicliști pe care îi are România la ora actuală, iar după doi ani petrecuți la echipele Tibiscus Timișoara și Intersport Miercurea Ciuc, acesta a reușit să semneze un contract cu echipa franceză Union Cycliste Nantes Atlantique, club de ciclism la care s-au format rutieri precum Thomas Voeckler, Simon Gerrans sau Mikael Cherel.

ciclism.ro: Spune-ne, pentru început, cum te-ai apucat de ciclism

Mihai Băbăiță: De ciclism m-am apucat printr-o joacă.  Pasiunea a început când am văzut la televizor o etapă din Turul Franței și, din câte îmi amintesc, a câștigat la sprint Cavendish și am zis că trebuie să încerc și eu acest sport. La început am încercat MTB-ul, dar am realizat că îmi place mai mult viteza șoselei.

Trăim într-o epocă în care cicliștii sunt specializați pe anumite tipuri de trasee sau probe, tu ce fel de ciclist ești?

Momentan, cred că sunt un sprinter, care se poate cățăra( în stilui lui Sagan), dar mă descurc bine și la probele de contratimp.

Cum ai ajuns să fii cooptat în echipa Nantes Atlantique?

Am avut mare noroc cu antrenorul meu personal, Florent Horeau, care m-a recomandat echipei UC Nantes Atlantique, iar directorul sportiv Anthony Ravard a decis, datorită rezultatelor, să îmi acorde o șansă.

Cum te-ai acomodat la noua echipă? Care au fost lucrurile care te-au impresionat acolo?

Toată echipa este formată din oameni tineri, iar coechipierii mei sunt niște oameni și rideri excelenți. După cantonament, am rămas uimit de condițiile pe care le au. Am stat o săptămână într-un centru sportiv imens, care avea tot ce iți puteai dori, de la restaurant până la velodrom.

Nantes Atlantique

Echipa îți asigură tot ce ai nevoie sau trebuie să participi și cu o contribuție proprie?

Echipa îmi oferă tot ce am nevoie pentru pregătirea mea sportivă, eu trebuie doar să îmi asigur transportul până în Franța, unde mă ajută cei de la Alianz Țiriac.

Cum ți s-au părut primele curse din sezon? Care este nivelul în comparație cu ce ai văzut în România?

După cantonamentul de o săptămână, am participat la o cursă ( 2-3-Junior), unde m-am simțit foarte bine(locul 11 juniori și 33 general). Am lucrat pentru echipă, coechipierii mei, Jean-Louis Le Ny și Axel Mariault au reușit să ocupe locul 2, respectiv 3, la foto-finish. Din păcate, am avut puțin ghinion fugind cu pinioanele de 14. în timp ce restul plutonului a fugit cu 11. Referitor la nivelul de acolo, sunt într-adevăr foarte puternici.

Ce perspective ai în următorii ani? Echipa a oferit câteva nume importante în plutonul profesionist, speri și tu la un traseu asemănător cu cel al unui Voeckler sau Gerrans?

Din moment ce am început pe acest drum, vreau să văd cât de sus pot ajunge, nimic nu este imposibil când îți dorești cu adevărat ceva. Dacă voi reuși să ajung în plutonul profesionist, va fi o realizare, iar dacă nu voi reuși, nu voi avea regrete deoarece știu că am dat și o să dau tot ce pot.

La nivel de echipă națională ai vreun obiectiv în acest an?

Vreau să reprezint România la cel mai înalt nivel alături de echipa națională și să obțin rezultate remarcabile la Balcaniadă și, de ce nu, la Europene și Mondiale.

Care ar fi cursa din ciclismul mare pe care visezi să o câștigi?

Visez să câștig măcar o etapă în Le Tour și câteva clasice pe pavate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.