Gianluca Brambilla

Gianluca Brambilla (Etixx-QuickStep) s-a impus în etapa a opta din Turul Italiei 2016 din evadare și preia șefia în clasamentul general de la Tom Dumoulin (Giant-Alpecin). După ce a ocupat locul trei în Strade Bianche în luna martie, italianul s-a descurcat de minune şi în runda de astăzi în care rutierii au avut de pedalat pe un traseu al cărui principal obstacol îl constituia cățărarea neasfaltată plasată cu aproximativ 25km înainte de sosire.

Formarea evadării zilei nu a fost uşoară cu Giant-Alpecin în fruntea plutonului. După eforturi considerabile, Blel Kadri, Matteo Montaguti (AG2R), Alessandro De Marchi (BMC), Moreno Moser (Cannondale), Jaco Venter (Dimension Data), Gianluca Brambilla, Matteo Trentin (Etixx-QuickStep), Sean De Bie (Lotto Soudal), Giacomo Berlato (Nippo Vini Fantini), Jose Rojas Gil, Jasha Sutterlin (Movistar), Nikias Arndt (Giant-Alpecin) şi Alexey Tcatevitch (Katusha) au reuşit să se desprindă din pluton.

Primul sprint intermediar, disputat în Umbertide, a fost adjudecat de Matteo Trentin, iar prima căţărare a zilei de belgianul Sean De Bie. Acelaşi Trentin avea să fie primul şi la cel de al doilea sprint intermediar. Chiar înainte de ultima căţărare, evadarea ajungea la un ecart de peste cinci minute, ceea ce a reprezentat maximul zilei pentru fugari.

Ultima dificultate a zilei, Alpe di Poti, urma să zguduie situaţia în cursă. Astana şi Movistar îşi anunţau intenţiille ducând trena plutonului, în timp ce Montaguti şi Berlato încercau să se despartă de foştii colegi de evadare. Lângă cei doi a venit şi Brambilla în cele din urmă, imediat după ce a început zona neasfaltată. Nu a durat mult şi plutonul a explodat, datorită ritmului puternic impus de Alejandro Valverde (Movistar). Tricoul roz, Tom Dumoulin (Giant-Alpecin), nu a rezistat ritmului și a fost scuturat din grupul favoriților, la fel ca și Mikel Landa (Sky) sau Domenico Pozzovivo (AG2R), însă ultimii doi aveau să revină mai apoi.

În evadare, Brambilla se distanţa de ceilalţi rutieri şi îşi juca şansa de a pune mâna pe tricoul roz la Arezzo. În vârful ascensiunii, italianul era virtual nou lider al cursei, având un avantaj pe șosea de peste două minute faţă de grupul Valverde-Nibali şi peste trei minute în raport cu purtătorul tricoului roz. Situaţia era una îngrijorătoare pentru Dumoulin, care, deşi mai avea 20 de km de coborâre şi plat până la final, nu a putut remonta secundele care îl despărţeau de grupul favoriţilor.

La sosirea de la Arezzo, Brambilla a fost urmat de Montaguti, Moser, Venter şi De Marchi din evadare, iar Valverde a terminat pe 6, după ce a sprintat pe ultimele sute de metri şi a reuşit să fure trei secunde în raport cu Majka, Nibali și Pozzovivo. Dacă la general avem un nou lider, pe Gianluca Brambilla, celelalte ierarhii sunt neschimbate. Liderul în clasamentul tinerilor se menţine Bob Jungels (Etixx-QuickStep), Andre Greipel (Lotto Soudal) conduce clasamentul pe puncte, iar colegul său, Tim Wellens, este primul în ierarhia căţărătorilor.

Pentru Eduard Grosu, singurul român din cursă, a fost o zi dificilă, acesta sosind la peste 18 minute. Dar o veste bună pentru ciclistul român ar putea fi pentru etapele viitoare descalificarea lui Elia Viviani (Sky), care a depășit timpul de control.

Clasamentul etapei a 8-a:

1. Gianluca Brambilla (Etixx – Quick-Step) 4h14’05”

2. Matteo Montaguti (AG2R) +1’06”

3. Moreno Moser (Cannondale) +1’27”

4. Jaco Venter (Dimension Data) +1’28”

5. Alessandro De Marchi (BMC) +1’33”

6. Alejandro Valverde (Movistar) + 1’41”

7. Steven Kruijswijk (LottoNl-Jumbo) ,,

8. Mikel Landa (Sky) ,,

9. Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE) ,,

10. Ilnur Zakarin (Katusha) ,,

11. Rafal Majka (Tinkoff) +1’44”

12. Vincenzo Nibali (Astana) ”

13. Rigoberto Uran (Cannondale) ,,
…………………………………………

38. Tom Dumoulin (TGA) +2’51”

Clasamentul general:

1. Gianluca Brambilla (Etixx – Quick-Step) 33h39’14”

2. Ilnur Zakarin (Katusha) +23”

3. Steven Kruijswijk (LottoNl-Jumbo) +33”

4. Alejandro Valverde (Movistar) +36”

5. Vincenzo Nibali (Astana) +45”

6. Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE) +48”

7. Rigoberto Uran (Cannondale) +49”

8. Rafal Majka (Tinkoff) +54”

9. Domenico Pozzvivo (AG2R) ”

10. Mikel Landa (Sky) +1’03”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.