Bicicleta de trekking este un hibrid între bicicleta de șosea și MTB, echipată cu toate accesoriile necesare pentru a căra bagaje pe bicicletă, cu lumini alimentate de dinam și o poziție în același timp și sportivă, dar și comodă. De aici, posibilitățile sunt nelimitate, deoarece fiind o bicicletă hibridă, poate fi folosită în mai multe scopuri. Cel mai adesea, ai avea nevoie de portbagaj pentru a căra bagaje mai voluminoase la cumpărături, ori în timp ce faci naveta pentru a nu avea un ghiozdan pe spate ori pentru cicloturism.

Bicicleta de trekking

Nu este nici o bicicletă de oraș, nici o cursieră, nici un MTB, însă ia de la toate câte ceva și le combină într-o bicicletă polivalentă bună la toate.

Cel mai adesea, profilul unei biciclete de trekking este compus din:

  • cadru de aluminiu solid;
  • furcă cu suspensie cu cursa între 60 și 80 mm;
  • roți solide de 28”, cu jante duble, nu neapărat ușoare;
  • frâne pe jantă sau pe disc;
  • o șa mai mare față de un MTB;
  • transmisie cu schimbător față/spate (în general, 3×10 viteze) sau cu viteze integrate în butucul spate (5/7/8/11 sau 14 viteze în butuc), în funcție de preferințe;
  • cauciucuri cu balonaj între 32 și 42 mm
  • portbagaj și sistem de iluminare alimentat de un dinam aflat în butucul față;
  • apărători de noroi.

Winora Domingo DLX 2016
Winora Domingo DLX 2016

La ce este recomandată o bicicletă de trekking?

Cicloturism

Cicloturismul reprezintă acea ramură a ciclismului în care tu și bicicleta plecați la drum, uneori mai scurt, alteori mai lung. Majoritatea am mai auzit măcar o dată de oameni care fac diverse tururi cu bicicleta, al continentului, țării, regiunii sau măcar o ieșire până în pădurea de lângă oraș.

Mulți cicliști susțin că bicicleta oferă o senzație de libertate și de aventură, iar o expediție cu scopul vizitării unor obiective turistice ar putea veni perfect în completare. România este o țară care are multe de oferit, atât la câmpie, deal sau munte. Munții Carpați reprezintă un loc în care merită evadat, unde natura are de împărtășit de la aer curat la peisaje superbe.

Pentru un drum mai lung ai nevoie de mai multe bagaje, iar bicicleta de trekking vine perfect în întâmpinare. Luminile sunt alimentate de dinam, astfel încât întunericul nu va fi o problemă într-un eventual caz nefericit.

În continuare, cicloturismul ține doare de imaginația și de spiritul de aventură al ciclistului. Spre exemplu se poate merge la o tură de relaxare de o zi la lacul Snagov, se poate face un tur de mai multe zile în Munții Măcin cu dormit la cort sau la pensiune/hotel sau se poate merge cu mașina sau trenul până într-un punct și de acolo să înceapă traseul propriu-zis.

Continental Race King
Cicloturism, relaxare și natură (foto: www.adventurecycling.org)

Navetă

O altă întrebuințare a bicicletei de trekking este chiar pentru navetă. Dacă ai de mers doi km până la serviciu sau școală, probabil nu ai nevoie de atâtea accesorii, dar dacă mergi zece km, situația se schimbă. Punerea genții pe portbagajul spate te poate ajuta să ajungi „uscat” la destinație, mai ales în zilele calde.

Cumpărături

Spațiul de depozitare al bicicletei de trekking poate fi folosit și pentru a face piața. Dacă îți lași bicicleta nesupravegheată, e necesar să ai un antifurt solid, preferabil un U-Lock.

Ce bicicletă de trekking aleg?

Discuția se poartă în funcție de buget și de necesitățile fiecăruia. Ca la orice alte biciclete, la un buget mai mare primești o echipare mai bună. Ai nevoie de piese foarte calitative în cazul în care vei face tururi lungi sau în zone greu accesibile, unde o defecțiune este cea mai proastă veste.

O alegere mai interesantă este cea între vitezele clasice cu schimbătoare față/spate sau vitezele integrate în butuc. Majoritatea bicicletelor de trekking vin cu trei foi și 8/9/10 pinioane. Angrenajul bicicletelor de trekking prezintă mai mulți dinți ca cele de MTB. Avantajul vitezelor în butuc ar fi că au nevoie de o întreținere mai mică, fiind expuse mai puțin la praf și mizerie. Totuși, paleta de rapoarte este mai redusă, iar un butuc cu 11 sau 14 viteze integrate este și mai scump și se reflectă și în prețul bicicicletei.

Frânele pe disc sunt necesare dacă se merge și pe ploaie, eventual și pe off-road ușor. Niște V-Brake-uri calitative țin foarte bine în condiții normale.

La final, colecția bicicletelor de trekking Winora, un producător cu tradiție din Germania, este disponibilă la acest link sau la magazinul PerfectBike din București. Prețurile încep de la 1655 lei (iunie 2016) și puteți beneficia și de diverse oferte.

 

Articol scris de Barbu Leonard

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.