În urma inițiativei ciclism.ro de a aduna într-un articol câteva dintre cele mai dure cățărări din țara noastră ce nu sunt foarte cunoscute publicului larg, am primit și mai multe propuneri, așa că am decis să realizăm și o parte a doua.

Valea Fiarelor

Da, ați citit bine. Deși este o cățărare din județul Prahova, aceasta poartă numele unei văi. Valea Fiarelor este unul dintre multiplele ziduri din această zonă a țării, un paradis pentru orice ciclist care iubește dealurile scurte și abrupte.

Acest deal are o pantă medie de 11%, conform Strava, pe o distanță de 1,8km. Pentru ahtiații după statistici și KOM-uri, Marian Frunzeanu este cel care deține recordul pe această urcare, cu un timp de 8min22s.

Col du Ciocan

Numele acestui segment de pe Strava este cu siguranță mult mai comic decât încercarea de a parcurge ascensiunea. Cu o distanță de 2,9km, această urcare iese puțin din tiparul cățărărilor scurte, iar pentru un ciclist care nu e un iubitor al pantelor, 10% pe aproape 3km ar putea fi un adevărat chin.

”Col du Ciocan” este situată în inima munților, pe DJ730, între localitățile Ciocanu și Dâmbovicioara din județul Argeș, iar starea drumului este excelentă. Deținătorul recordului de ascensiune este un utilizator al Strava cu numele ”Ady Brasov„, cu un timp de 12min53s.

Sultanu

Revenim în județul Prahova pentru un alt zid demn de clasicile din Ardeni. Este vorba de ”Sultanu”, o cățărare în lungime de 1,1km, dar cu o pantă medie aprigă, de 12%.

Urcarea începe după satul Plaiu, iar panta este necruțătoare până la intersecția cu DC7. Starea drumului este perfectă, iar deținătorul KOM-ului pe acest segment este din nou Marian Frunzean, cu un timp de 4min55s.

Colul Căprioarei

10% pe o distanță de 2,6km sunt date suficiente pentru a include această urcare de lângă Deva în tabăra cățărărilor dure.

Ce este remarcabil la această ascensiune este cadrul în care este amplasată. Practic, ”Colul Căprioarei” este o potecă superbă prin pădurea de lângă Deva, însă una asfaltată, de care se pot bucura și ”șoseliștii”.

Spaniolul Sebastià Mascaró Rigo deține cel mai bun timp pe această cățărare (9min47s), urmat de Daniel Crista.

Cabana Ciucaș

O urcare pe care iubitorii offroad-ului își pot testa cu adevărat forțele este cea din satul Cheia (comuna Măneciu, jud. Prahova) către Cabana Ciucaș. Cu o distanță de 5km și 530m diferență de nivel, această cățărare neasfaltată te va face să suferi garantat.

După cum ne-a spus cititorul nostru, Marius Pădurean, partea finală a urcării este criminală, fiind cu greu de parcurs și la picior. Poate și de aceea nimeni nu a înregistrat până acum acest segment pe Strava.

Slobozia, Iași

Acest deal de lângă Iași începe lin, cu pante de 4-5%, pentru ca de la jumătatea celor 2,4km să te izbească pantele de peste 10% și chiar peste 20% spre final.

Deținătorul KOM-ului aici este Airinei Adrian, cu un timp de 8min56s, înregistrat tocmai în 2012.

Așteptăm în continuare propuneri la [email protected] pentru a descoperi si alte cățărări mai puțin cunoscute din țara noastră.

4 COMENTARII

  1. De anul acesta, 2019, a mai apărut o cățărare cel puțin interesantă pentru toți cicliștii. Un drum agricol modernizat de cei din Luncani, un sat de munte situat mai sus de Valea lui Liman, jud. Timis…4,4km cu rampe între 18-24%. Cred ca media este peste 20%, majoritatea rutei fiind in jurul lui 20%. Un asfalt nou, cam îngust, dar foarte frumos tot ce este aici! O provocare tare de tot!

  2. Se impune o corecție la „Sultanu”, respectiv propoziția „Urcarea începe după satul Plaiu”.
    Urcarea celebră e pe versantul opus, dinspre satul Sultanu, nu dinspre satul Plaiu, așa cum rezultă din formulare.
    Am fost azi pe acolo, am urcat dinspre Plaiu și sus am constatat că am luat țeapă! (Greșeala mea, că nu m-am informat din trei surse independente.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.