Etapa a 15-a din Marea Buclă a început în Laissac-Sévérac l’Église, cu startul festiv. Plutonul urma să plece la un drum anevoios în Masivul Central Francez pe o distanță de 189.5 kilometri. Încă de la începutul zilei, un grup numeros de cicliști a forțat o evadare.

Printre cei care au plecat la drum am regăsit nume grele ale plutonului și îi enumerăm aici pe Bauke Mollema, Primoz Roglic, Lilian Calmejane, Michael Matthews sau Warren Barguil, ultimul fiind deținătorul tricoului alb cu buline roșii destinat celui mai bun cățărător.

În prima parte a zilei, evadarea a avut cel mai mare avans. Aproape un sfert de oră despărțea evadarea de plutonul tricoului galben. Chiar dacă pe parcursul etapei ecartul s-a rarefiat substanțial, evadarea reușea să aibă o șansă la o victorie nesperată de etapă.

Nici în plutonul tricoului galben lucrurile nu a fost prea multă liniște. Brusc, AG2R a trecut la trenă și a forțat printr-un atac decisiv desprinderea lui Chris Froome. Eforturile lor nu l-au scos din ritm pe Froome, dar, Nairo Quintana a clacat și a pierdut timp substanțial în raport cu principalii contracandidați la victoria în clasamentul general.

Quintana a fost cea mai sonoră victimă a zilei. De cealaltă parte a monedei, marele învingător al zilei a fost Dan Martin. Irlandezul a atacat spre finalul etapei și a recuperat câteva secunde din ecartul ce-l despărțea de liderul competiției, Chris Froome. Înainte de atacul liderului de la Quick-Step Floors, în față, Bauke Mollema era în goana după prima sa victorie din carieră în Turul Franței.

Imediat după ultima ascensiune a zilei, Mollema a atacat din evadare și a pornit într-un efort solitar către victorie. Chiar dacă la un moment, cei patru urmăritori, Roglic, Barguil, Ulissi și Gallopin s-au apropiat la sub zece secunde de olandez, victoria i-a revenit în cele din urmă lui Bauke Mollema.

Pentru locul secund s-a purtat o bătălie dură între Diego Ulissi și Tony Gallopin. Italianul a avut în cele din urmă sorți de izbândă. Astfel, Ulissi pe locul doi, Tony Gallopin pe trei. Topul primilor cinci a fost completat de Primoz Roglic și Warren Barguil, deținătorul tricoului celui mai bun cățărător. În primii zece clasați, i-am mai regăsit, în ordine, pe Nicolas Roche, Lilian Calmejane, Jan Bakelants, Thibaut Pinot și Serge Pauwels, toți aceștia sosind la 1:04 în urma lui Mollema.

Clasamentul general a suferit ușoare modificări în urma etapei de astăzi. Chris Froome rămâne liderul clasamentului general. Fabio Aru recuperează o secundă din ecart, dar, rămâne la 18 secunde în urma lui Froome. Romain Bardet și Rigoberto Uran rămân pe locurile trei și patru, în timp ce, Dan Martin face rocada cu Mikel Landa și urcă locul cinci.

Un alt amănunt important este dat de faptul că Nairo Quintana a ieșit din top zece din cauza evoluție slabe de astăzi, în timp ce, Louis Meintjes și Alberto Contador profită la rândul lor de această sincopă a rutierului de la Movistar și mai urcă câte un loc în clasamentul general.

În celelalte clasamente ale tricourilor distinctive situația a rămas neschimbată. Marcel Kittel continuă să conducă autoritar în ierarhia sprinterilor, Warren Barguil în cea a cățărătorilor, în timp ce, duelul pentru tricoul alb destinat celui mai bun tânăr pare să fie o bătălie dusă de la distanță între Simon Yates și Louis Meintjes.

Caravana Turului Franței va lua o meritată zi de pauză mâine. Acțiunea se va relua marți, cu etapa a 16-a, programată pe o distanță de 165 de kilometri între localitățile Le Puy-en-Velay și Romans-sur-Isere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.