Michele Scarponi

Unul dintre marile staruri ale ciclismului contemporan ar fi fost sărbătorit astăzi. Michele Scarponi nu a avut rezultate de tip Contador, Froome, Quintana, Valverde sau Nibali. Ba mai mult, el a fost în 2016 unul dintre loialii servanți ai lui Vincenzo Nibali în drumul acestuia din urmă către gloria supremă a Turului Italiei.

Prodigioasa sa carieră profesionistă a debutat în 2002, dar, el s-a afirmat mult mai târziu, atunci când concura alături de Alberto Contador la Liberty Seguros. Din păcate, la fel ca mulți alții din epoca sa, el a fost implicat în numeroase scandaluri de dopaj. Cu un renume deja șifonat, Gianni Savio i-a venit în ajutor în 2008.

La echipa legendarului team manager, Scarponi a devenit încet, dar sigur, un contender serios la victorii în tururile importante din calendar. Tot în această perioadă, el a câștigat Tirreno-Adriatico, în 2009 și a încheiat pe patru la general în Turul Italiei în 2010.

Un an mai târziu, el a urcat pe podiumul final al Turului Italiei. De această dată, el era rider Astana și încheia pe un senzațional loc doi în urma lui Alberto Contador. La aproape un an de la acest rezultat răsunător, el a primit victoria la masa verde după ce Contador a fost suspendat pentru dopaj și deposedat de triumful din Giro.

De aici încolo, cariera lui Scarponi a avut o pantă descendentă, cu toate că, rezultatele bune au continuat să apară. Aducerea lui Vincenzo Nibali în cadrul echipei Astana, l-a aruncat în plan secund pe Michele, iar acesta a ajuns în cele din urmă să aibă ingratul rol de domestic pentru mai tânărul său compatriot.

Cu Vincenzo Nibali și Fabio Aru în rol de primadone, Michele Scarponi rămânea de acum o opțiune secundară pentru Astana. Chiar și după plecarea rechinului Nibali la finele lui 2016, Michele a rămas tot în aceeași postură. De altfel, la începutul lui aprilie, atunci când Astana și-a anunțat echipa pentru Giro, Scarponi era inclus în planurile de ajutor pentru Fabio Aru.

O accidentare de ultim moment a mai tânărului său team lider, l-a adus pe Scarponi în poziția cu care se obișnuise până în 2013. Cu această veste oarecum nesperată, italianul a pornit la startul Turului Alpilor. Forma excelentă a fost răsplătită cu o victorie superbă în prima etapă. De altfel, evoluția în această competiție a fost una formidabilă, iar Michele Scarponi, clasat al patrulea la finele competiție, putea spera la un Giro bun.

Din păcate, a doua zi după finalul Turului Alpilor, tragedia a lovit. În drumul către casă, după antrenamentul de dimineață, Michele Scarponi a fost izbit în plin de o camionetă. Accidentul a fost atât de violent încât italianul a decedat pe loc.

Pe 22 aprilie, o stea a ciclismului contemporan se stingea cu mult înainte de vreme, iar cei doi copii, familia, plutonul, miile de fani și faimosul papagal Frankie au avut motive de doliu. De altfel, într-un gest rarisim de solidaritate, Alejandro Valverde a donat întreaga sumă în Liege-Bastogne-Liege către familia îndurerată a italianul.

Decesul lui Michele Scarponi a lovit în plin întreaga comunitate a ciclismului. De la gestul aproape ireal făcut de Valverde până la cuvintele frumoase ale unui Savio și Contador sau la lacrimile lui Nibali, ciclismul a pierdut unul dintre cele mai frumoase și călduroase zâmbete din istoria sportului cu pedale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.