Sign in to follow this  
mcatalin22

GPS pentru bicicleta

Recommended Posts

mcatalin22    319

Doresc sa cumpar un GPS, insa nu am mai folosit pana acum unul. Astfel nu sunt foarte sigur ce carecteristici ar trebui sa urmaresc. Stiu ca in functie de model au tot felul de functii...

Unul din elementele care consider ca sunt importante ar fi durata de utilizare fara reincarcare. Din ce am gasit eu pana acum exista un model Garmin Edge 205 care merge pana la 12 ore (utilizare normală) cu acumulatori reîncărcabili cu litiu ion. Practic acumulatorul tine 8 - 9 ore. Ceea ce este cam putin, in ideea in care GPS va fi folosit pt mai mult de o zi fara posibilitate de reincarcare.

Un link cu modele GPS pentru bicicleta de la Garmin:

https://buy.garmin.com/shop/shop.do?cID=160

Exista si site pentru Romania:

http://www.garmin.ro

As vrea sa stiu daca ati utilizat modele de GPS de la Gramin sau alte marci si care ar fi elementele de remarcat.

Ce model ati folosit si ce va multumit / nemultumit la acesta.

Ce alte marci ar fi de luat in considerare in afara de Garmin?

Share this post


Link to post
Share on other sites
albuemil    14

Eu am cumparat un Garmin GPSMan 60CSx asa ca pot spune unele lucruri despre el. L-am cumparat mai mult pentru drumetii dar se poate folosi si pe bicicleta fara probleme, are suport pentru ghidon, dar trebuie cumparat separat.

La mine, un rand de baterii (adica 2 baterii AA reincarcabile) ma tin cam 18 ore (in manual zice ca ar tine si mai mult de 20 dar nu prea e asa).

Oricum, in cel mai rau caz poti sa iei cu tine inca 1,2,3 seturi de baterii (ca nu ocupa loc prea mult si nici greutatea nu e foarte mare)

Din ce am citit, tot de la Garmin ai putea cumpara Etrex Vista sau Etrex Legend, astea ar fi ceva mai ieftine decat 60CSx-ul si daca am inteles bine tin mai mult timp bateriile (parca citisem pe niste forumuri ca la Etrex Vista ar tine cam 22-24 ore un set de baterii). Numai sa vezi sa fie versiunea HCx ca astea sunt cu senzorul SIRF3 care e mai puternic, deci va functiona si in zone cu multi copaci, cladiri sau intre munti.

Garmin are si o serie dedicata pentru biciclete, seria Edge (205, 305, 605 si 705), care au tot felul de functii pentru ciclisti, dar astea nu stiu cat de bune sunt ca nu m-am interesat. Daca nu ma insel, Mauss are un GPS din seria Edge (nu stiu modelul), poate da el mai multe detalii.

Pe langa durata de viata cred ca ar fi important si ce calitati are GPS-ul.

- pentru ca vrei sa-l folosesti pe bicla e bine sa fie "waterproof" si rezistent la socuri (nu de alta dar te poate prinde o ploaie sau il poti scapa pe jos, sau chiar poti avea accident), tocmai din cauza asta am renuntat la ideea de a cumpara un PDA cu GPS incorporat (de ex seria MIO) ca astea nu prea se impaca cu apa si socurile :-P

- foarte avantajos este daca GPS-ul iti poate arata si o harta cu zona unde esti, nu doar coordonatele exacte, asa poti sa mergi fara sa tot trebuiasca sa scoti harta tiparita sa vezi unde esti si in ce directie te deplasezi (pentru Garmin harta romaniei detaliata e RO.A.D. 2006, cu update in 2008 care este si harta topografica nu doar rutiera, doar ca e cam scumpa, cam 4-500 RON)

P.S. nu ca sa fac reclama, dar asa ca fapt divers am testat GPS-ul (60CSx) in zona lacului Teliuc/Cincis si chiar si intre munti intotdeauna am avut minim 4 sateliti "locked", dar in general aveam chiar mai multi.

P.S.2 chiar daca-ti iei GPS, o "regula sfanta" a turelor montane (cu bicla sau fara) e sa ai harti tiparite ale zonei si un compas (nu cel de pe GPS), pentru ca nu stii niciodata cand se strica GPS-ul si daca te-ai bazat doar pe el atunci esti in mare belea :mrgreen:

EDIT :

alta marca de GPS-uri ar mai fi Magellan, daca am vazut bine seria Triton e seria pentru "outdoor" si probabil au si suport pentru ghidon.

Share this post


Link to post
Share on other sites
mcatalin22    319

Una din problemele legate de modelele de la Garmin din seria bike (205, 305, 605, 705), este ca ele nu functioneaza cu baterii AA. Au acumulator Li-Ion sau Li-Polymer ca telefoanele mobile. In plus am inteles (dar nu sunt sigur) ca sunt sigilate si nu poti schimba aucumulatorul. Asta in ideea ca ai putea cumpara mai multe acumulatoare pt GPS...

Share this post


Link to post
Share on other sites
albuemil    14

A, pai nu stiam ca seria Edge are acumulator special, eu am vazut doar seria Etrex si 60/76 si acelea functioneaza cu baterii standard (asta a fost unul din motivele pentru care am si ales un 60CSx, ca oricum am vreo 4 seturi de acumulatori AA ca la fel folosesc si la camera foto).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this