Pe toti cred ca ne cuprinde cateodata, descoperind cate o fotografie sau un filmulet nostalgia sau poate curiozitatea legata de vremurile de alta data ale ciclismului. Monte Paschi Eroica, prin traseul sau presarat cu sectoare de „strade bianche” (strazi albe) incearca o intoarce in trecut , Monte Paschi Eroica, prin traseul sau presarat cu sectoare de „strade bianche” (strazi albe) incearca o intoarce in trecut, la timpurile cand, intr-un cadru pitoresc omul isi masura propriile forte pe strazile si cu bicicletele care nu cunoscusera minunile lumii moderne.

Cursa pentru amatori propune ambientul si scenariul ciclismului de la inceputurile sale, cu strazi neasfaltate, praf sau noroi, fara asistenta tehnica, biciclete fara prea multe viteze, toate cumulate cerand de la participanti spirit de sacrifiu si adaptare. Se incearca regasirea radacinile autentice ale ciclismului din timpul „titanilor” acestui eroic sport, receerea atmosferei magice a marilor zile ale ciclismului.

De mai bine de zece ani Eroica, ca initiativa a asociatiei „Parco ciclistico del Chianti” (Parcul ciclistic Chianti), are loc in provincia Siena, in sudul Toscanei ca o competitie recreationala de epoca care aduce an de an numerosi participanti. Nu exista reguli prind tipurile de biciclete sau echipament folosite, insa poate fi admirata o ”parada” de biciclete de la cursierele cu cadru de carbon la mountain bikes, cyclocross si bineinteles biciclete vechi, precum cele ale lui Binda, Coppi, Gimondi sau Moser, biciclete cu zece viteze, ce cantaresc peste 15 kilograme, la care daca aveai jante de aluminiu erai un norocos, cu cablurile de frane la vedere si ciclisti imbrati in echipament din bumbac si cu ratrape. Fiecare rutier intra in posesia unei cartele de concurs ce va fi prezentata la cele sapte puncte de control fiind stampilate corespunzator, pentru a demonstra parcurgerea celor 205 kilometrii ai traseului, din care peste jumatate sunt reprezentati de strazi neasfaltate, acoperite cu pietris. Startul „alla francese” se da intre orele 5.00 si 7.00, cei mai „eroici” care vor pleca inainte de rasaritul soarelui avand nevoie de fontale si de „faruri” la biciclete. Si alimentarea se face ca in acele vremuri in puncte amenajate, nelipsind pastele, bruschetele (paine unsa cu usturoi si rosii), strugurii si bineinteles faimosul vin Chinati. Ca o competitie la care important este sa participi, nu se declara un invingator, fiind organizate si curse mai scurte de 34km, 75km, 135km, pe langa cea de 205 kilometri.

RCS Sport-La Gazzetta dello Sport a decis anul trecut ca pe langa concurs sa fie organizata si o cursa pentru profesionisti, ce va purta numele bancii care patroneaza cursa – Monte Paschi Eroica. Traseul insumeaza 181 kilometrii, intre punctul de start – Gaiole in Chianti si cel de sosire – faimoasa piata medievala in forma de cochilie din Siena (Piazza del Campo). Cu sectoarele sale neasfaltate de pe parcurs, acoperite cu pietris Monte Paschi Eroica poate fi plasata intre Paris-Roubaix cu ale sale sectoare pavate si Turul Flandrei cunoscut pentru catararile sale cu pante foarte pronuntate, adesea cu piatra cubica pe srazi foarte inguste.

Aceasta prima editie din 2007, organizata cu doua zile dupa cea pentru amatori, pe noua octombrie a fost castigata de rutierul rus Alexandr Kolobnev medaliat cu argint la Campionatele mondiale din acel an, dupa 4h42’10”.

In 2008 cele sapte sectoare de „strade bianche” au fost plasate la kilometrul 35 cu o lungime de 13,5 km, kilometrul 53,9 cu 5,5 km, kilometrul 82,3 lung de 11,9 km, kilometrul 95,2 cu 8 km de portiune neasfaltata, al cincelea sector plasat la kilometrul 132,4 a masunat 11,5 km, in timp ce ultimele doua ceva mai scurte de la kilometrii 163,7 si 170,4 au masurat 3,3 km, respectiv 2,4 km.

Spre deosebire de 2007, in acest an cursa s-a „jucat” pe o vreme racoroasa de primavara pe data de 8 martie, si s-a incheiat cu un duel intre Fabian Cancellara si Alessandro Ballan, cei doi ajungand din urma, pe ultimul sector de pietris grupul de evadati ce s-a format la kilometrul 26, din care se desprinse-se canadianul Ryder Hesjedal (Slipstream). Ballan va ataca pe ultimii 200 de metri, insa castigatorul prologului de anul acesta din Turul Californiei a avut picioare mai bune si a trecut primul linia de sosire.

Asadar primele doua editii au fost revendicate de doi rutieri de la CSC. Asteptam sa vedem ce ne rezerva anii viitori aceasta cursa , dar si cu ce biciclete se mai „lauda” participantii la competia de epoca a iubitorilor sentimentului de libertate ce-l ofera bicicleta celor care o „incaleca”.

2 COMENTARII

  1. Sal. As dori sa stiu unde pot gasi filme cu ciclism.Lucrez intr-un magazin tv,it si doresc sa expun filmele pe tv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.