Pedalezi din greu si incepi sa obosesti. Ai acumulat acid lactic in sange si de aceea picioarele incep sa nu te mai asculte, corect?
Gresit,este mult mai complicat decat o simpla acumulare de acid lactic.

Una dintre cele mai interesante provocari pentru antrenori si oamenii de stiinta care ii studiaza pe sportivi este sa explice ceea ce stiu teoretic in asa fel incat oricine sa inteleaga.
Scopul comun este sa furnizeze atletilor informatii folositoare pentru ca acestia sa isi poata optimiza antrenamentele. Din pacate incercarea de a simplifica unele concepte duce la neintelegeri.
Domeniul „acid lactic” are mult de suferit datorita lipsei de informatii pe care o au sportivii.

Ideea ca acidul lactic este cauza oboselii din muschiul care a depus efort este o explicatie simpla pentru un proces care este de fapt mult mai complex. Deoarece cantitatea de acid lactic creste odata ce intensitatea exercitiilor creste, si odata ce intensitatea exercitiilor creste oboseala se acumuleaza, multi considera ca acidul lactic este vinovat de aceasta oboseala.
Daca la ora actuala nu am intelege modul in care functioneaza inima am putea foarte simplu ajunge la aceeasi concluzie, ca atunci cand avem un puls ridicat suntem obositi. Pulsul si oboseala cresc in momentul in care creste si intensitatea unui exercitiu, dar este demonstrat stiintific ca pulsul nu genereaza oboseala. Acelasi lucru se intampla si cu acidul lactic.

Pentru a intelege acidul lactic sunt necesare cunostinte bune de biochimie si psihologie. Cu toate acestea multe dintre cartile care exista pe piata sunt vechi si nu au actualizate informatiile referitoare la domeniul acidului lactic.
Exista totusi cateva carti noi care au facut lumina in intelegerea metabolismului si a subiectului acumularii de acid lactic

Haideti sa examinam cateva dintre cele mai populare afirmatii in legatura cu acest subiect.

Acumularea de acid lactic cauzeaza oboseala muschilor.

Acidul lactic nu cauzeaza oboseala, din contra, el este o sursa eficienta de energie.

Cantitatea de acid lactic din sange poate fi analizata cu un aparat special

Acidul lactic nu exista in sange. Imediat ce este produs, acidul lactic este decompus in lactoza si hidrogen. Analizatorul lactozei analizeaza concentratia de lactoza in sange (lactoza este un „combustibil” important).

Nivelul lactozei se refera la cat de obosit este corpul

Deoarece lactoza nu cauzeaza oboseala eliminarea din organism depinde de capacitatea organismului da a o utiliza ca si „combustibil”. Corpul uman nu doar tolereaza lactoza dar uneori o prefera in locul glucozei ca si sursa de energie.

Masurarea lactozei este o metoda sigura de a masura nivelul de performanta.

Acest punct este foarte discutat. Cu toate ca productia de lactoza creste progresiv odata cu intensitatea exercitiilor, abilitatea de a utiliza lactoza ca si sursa de energie variaza de la o persoana la alta. Abilitatea de a utiliza lactoza ca si sursa de energie depinde si de nivelul produs de organism la o anumita intensitate a efortului. Luand in calcul aceste variabile se ajunge la concluzia ca nu se poate determina pe baza acestui indicator nivelul de performanta la care poate ajunge un sportiv.

Concluzii:

Pana nu de mult sportivii erau invatati ca acidul lactic este „radacina raului”. De mai bine de 20 de ani lumea sportului este „bantuita” de acest mit.
Adevarul este ca acidul lactic nu este cauza oboselii in timpul antrenamentelor de forta.
Lactoza este o sursa importanta de energie.

Referinte:

Brooks, G. A. Intra- and extra-cellular lactate shuttles. Med Sci Sports Exerc. 32:790-799, 2000

Miller, B. F., J. A. Fattor, K. A. Jacobs, M. A. Horning, S. H. Suh, F. Navazio, and G. A. Brooks. Metabolic and cardiorespiratory responses to „the lactate clamp”. Am J Physiol Endocrinol Metab. 283:E889-898, 2002

Pentru intrebari pe marginea acestui subiect utilizati forumul „Antrenamente” (members only)

4 COMENTARII

  1. am si eu o intrebare: ce pot administra in urma unui efort mai ”exagerat” fizic , urmat de o durere foarte puternica a muschilor fermurali posteriori( mai ales muschiul gracilis)?va rog ! mai ales ca maine are o proba sportiva.

  2. Acidul lactic provine din Acid piruvic in glicoliza anaeroba cand muschiul in insuficienta oxicenare apeleaza la aceasta pentru energie. Acest acid lactic va ajunge inapoi la ficat unde este utilizat ca sursa de energie prin Ciclul Cori( o cale metabolica specifica) Gresit sa afirmi ca este un reziduu al metabolismului. Si inca ceva exista mai multe metabolisme (energetic, glucidic, lipidic, proteic….)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.