Cand participati la curse este foarte important sa aveti o strategie adaptata la lungimea si duritatea traseului. Strategia trebuie sa fie simpla si adaptata fiecarei curse in parte.

Analizeaza foarte bine terenul, vremea, distanta, nivelul pregatirii tale si nivelul adversarilor. Strategia trebuie gandita inainte de cursa dar se pot aduce modificari si inainte de start.
Folositi un ceas de bicicleta pentru a va dezvolta un plan cat mai exact dar nu deveniti dependenti de el.

Atunci cand iti stabilesti ultimele detalii (inainte de cursa) relaxeaza-te , fa cateva miscari de stretching si in acest timp analizeaza adversarii care se pregatesc la randul lor de cursa.

Stilul cursei:– daca cursa este de Downhill strategia trebuie sa fie ceva de genul”pedalez cat de tare pot si incerc sa nu lovesc nici un copac”. Pentru cursele scurte(cca.15 km) poti incerca ceva de genul “Sprint in primii 3 kilometrii, un ritm sustinut in continuare, pastrarea unei mici rezerve de energie pentru partea finala”. Pentru un maraton(peste 50 km) poti incerca ceva de genul:”Un start rapid dar nu epuizant, mentine un ritm bun si incearca sa depasesti adversarii in locuri cheie(pante, coborari, locuri accidentate).”

Terenul: – este terenul imbibat cu apa? Dur si plin cu bolovani? Adapteaza rezistenta suspensiei la conditiile de cursa si abordeaza cursa in functie de teren. O competitie care are loc pe un teren imbibat cu apa este mult mai obositoare decat una care se desfasoara pe un teren uscat.

Vremea: – O sa ploua? Trebuie sa iei in calcul si vantul? Pentru cursele lungi vremea influenteaza si ce tip de mancare trebuie sa ai cu tine in cursa; in zilele calduroase ai nevoie de mai multe lichide si mancare usor digerabila.

Distanta – Cum te simti de obicei dupa ce ai parcurs o distanta asemanatoare cu cea a cursei? Ai consumat un numar indestulator de calorii pentru concurs? Ai forta sa depasesti oameni in cursa sau trebuie sa ai un start puternic si sa faci diferenta inca de la inceput?

Adversarii: – Exista printre ei oameni mai buni decat tine? Daca sunt si esti prea lenes ca sa concepi un plan atunci tot ce trebuie sa faci este sa stai chiar langa ei in timpul cursei si sa incerci sa ii depasesti la sprintul final(daca simti ca au momente de slabiciune pe traseu nu ezita si forteaza depasirea).

Forma fizica: – Ai facut pregatire serioasa inainte de cursa? Lucruri ca “heart rate monitor” dietele bogate in carbohidrati sau antrenamentele de forta pot face diferenta atunci cand le combini cu un plan bine gandit.

Nutritia: – cat de lunga va fi cursa? daca crezi ca vei fi pe bicicleta mai mult de o ora atunci optiunile sunt simple; ai mancare cu tine sau pierzi.

Cam acestea sunt lucrurile care te ajuta sa abordezi corect o cursa de mountain bike.
La cursele de sosea lucrurile stau altfel. Acolo exista o echipa, un lider si chiar o masina tehnica.
La mountain bike esti tu, bicicleta si adversarii tai.

Cum spunea un membru al Ciclism.ro:” Am castigat pentru ca am fost mai inteligent decat ei!”

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.