Cu etapa a 14-a putem spune ca a inceput cu adevarat Turul Italiei. Emanuele Sella (CSF Group Navigare) a dominat aceasta prima etapa de munte inalt, in timp ce Visconti a pierdut tricoul roz in favoarea lui Bosisio.

Traseul etapei a cuprins cinci catarari, dintre care penultima de categoria intai si ultima de categorie speciala. La kilometrul 161, din cei 195 km ai cursei dintre Verona si Alpe di Pampeago/Val di Fiemme, a aparut prima provocare serioasa – Passo Manghen (2.047 m) situat in catena muntoasa Lagorai, in provincia Trentino. Catararea numara 23,4 km din Borgo Valsugana pana in varf si are o panta medie de 7%, panta ce ajunge la o medie de 9,5 % in ultimii 7 kilometri portiune in care se atinge si maximul inclinarii (15%). Finalul cursei va fi in catarare – Alpe di Pampeago/Val di Fiemme, de la Tesseo (992 m) la Pampeago (1 740 m) urcarea numarand 7,65 km (panta medie aproape de 10%), in ultimii kilometri inregistrandu-se si panta maxima de 16 %.

Doar 163 de rutieri vor lua startul, cum era de asteptat cei mai multi spinteri renuntand la competitie: Robbie McEwen (Silence – Lotto), Robert Förster (Gerolsteiner), Koldo Fernandez De Larrea (Euskaltel – Euskadi) si Davide Rebellin (Gerolsteiner).

Evadarea zilei se va forma la kilometrul 13, formata din 10 rutieri: Christian Vande Velde (Slipstream), Paolo Bettini (Quick Step), Jure Golcer (LPR Brakes), Emanuele Selle (CSF Group Navigare), Jose Rujano (Caisse d’Epargne), Joaquin Rodriguez (Caisse d’Epargne), Vasili Kiryienka (Tinkoff), Rinaldo Nocentini (AG2R), Jens Voigt (CSC) si Charles Wegelius (Liquigas). La scurt timp alti trei ciclisti se vor alatura: Maxim Iglinsky (Astana), Francisco Perez Sanchez (Caisse d’Epargne) si Yoann Le Boulanger (Française des Jeux).

La kilometrul 90 avansul evadatilor va ajunge la 9’40” si va oscila foarte putin pana la poalele catararii de pe pasul Manghen. La kiloemtrul 137 sprintul intermediar de la Borgo Valsugana va fi luat de Le Boulanger (Française des Jeux). Sella, in dorinta de a-si pastra tricoul de cel mai bun catarator va fi cel care va ataca la cativa kilometri de baza catararii producand agitatie in grupul de evadati, care se va dezmembra. Doar Rodriguez si Golcer au reusit sa se mentina la o distanta rezonabila de fugitivul Sella. Golcer va ceda, fiind ajuns de Rujano, in timp ce lui Rodriguez i se va alatura Kiryienka. In spatele lor apar Bettini, Voigt, Nocentini si Wegelius.

Sella a trecut primul prin pas, urmat de Kiryienka si Rodriguezla 2’42, Golcer la 3’00”, Rujano la 3’40” si grupul lui Bettini la 5’28” diferenta. Grupul favoritilor va ajunge la 10’57” distanta, iar Visconti dupa inca aproape doua minute.

Sella se va mentine in frunte, iar pe ultima ascensiune Bettini si Nocentini l-au prins pe Rujano, in timp ce Golcer nu va mai tine pasul.

La 3 km de linia de sosire, in spatele evadatilor, Simoni a accelerat, punandu-i pe Di Luca si Contador in dificultate. Franco Pellizotti a atacat si el, dar va fi intrecut de Denis Menchov. Cu doi kilometri inainte de finish Riccardo Riccò ii va prinde pe cei doi.

Emanuele Sella va incheia etapa la 4’38” in fata lui Vasili Kiryienka si 5’08” fata de Joaquin Rodriguez. Gabriele Bosisio (LPR) preia conducerea in clasamentul general, in conditiile in care Visconti va sosi cu 13 minute intarzaiere fata de Sella.

Clasament etapa

1 Emanuele Sella (Ita) CSF Group Navigare 5.37.14 (34.338 km/h)
2 Vasili Kiryienka (Blr) Tinkoff Credit Systems 4.38
3 Joaquin Rodriguez (Spa) Caisse d’Epargne 5.08
4 José Rujano Guillen (Ven) Caisse d’Epargne 7.28
5 Paolo Bettini (Ita) Quick Step 7.59
6 Denis Menchov (Rus) Rabobank 8.48
7 Franco Pellizotti (Ita) Liquigas 8.57
8 Riccardo Riccò (Ita) Saunier Duval – Scott
9 Gilberto Simoni (Ita) Serramenti PVC Diquigiovanni-Androni Giocattoli 9.01
10 Jurgen Van Den Broeck (Bel) Silence – Lotto

Clasament general

1 Gabriele Bosisio (Ita) LPR Brakes 63.10.47
2 Alberto Contador Velasco (Spa) Astana 0.05
3 Marzio Bruseghin (Ita) Lampre 0.28
4 Riccardo Riccò (Ita) Saunier Duval – Scott 1.02
5 Danilo Di Luca (Ita) LPR Brakes 1.07
6 Andreas Klöden (Ger) Astana 1.11
7 Denis Menchov (Rus) Rabobank 1.18
8 Gilberto Simoni (Ita) Serramenti PVC Diquigiovanni-Androni Giocattoli 1.31
9 Franco Pellizotti (Ita) Liquigas 1.32
10 Giovanni Visconti (Ita) Quick Step 1.35

by zonconel

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.