O etapa cu multe actiuni remarcabile ale unui pluton combativ din care favoritii au inceput sa scoata capul. Un final in ascensiune care a adus un castigator surpriza – Gabriele Bosisio.

Traversand Apenini de la vest la est, etapa a saptea a purtat cei 187 de rutieri care s-au aliniat la start pe parcursul a 180 de kilometri intre Vasto si Pescocostanzo. A fost o etapa cu profil sinuos care a numarat pe traseu mai multe catarari de dificultate medie (categoria a 2-a si a 3-a), sosirea avand loc in rampa.

Primii 8 kilometri au fost marcati de atacuri si contraatacuri, Vasil Kiryienka , rutierul in varsta de 26 de ani de la Tinkoff Credit Systems reusind sa se desprinda. Va fi ajuns in urmatorii kilometri, dar din nou la kilometrul 14 se va rupe de pluton, urmat rand pe rand de Gabriele Bosisio (LPR Brakes), Felix Rafael Cardenas (Barloworld) si la kilometrul 33 de Emanuele Sella (CSF Group Navigare), Joan Horrach (Caisse d’Epargne), Fortunato Baliani (CSF Group Navigare) si Simon Spilak (Lampre). La kilometrul 109 cei sapte aveau un avans de 6’20” fata de plutonul tricoului roz.

Catararea de categoria a 3-a Valico di Macerone a impartit plutonul in trei grupuri , primul care va atinge varful fiind purtatorul tricoului verde – Sella, urmat de Cardenas and Baliani. Simon Spilak (Lampre) si Joan Horrach (Caisse d’Epargne) se vor preda pe ascensiune.

Cu 22,7 km inainte de final, pe catararea Pietransieri (9,2 km) cei patru rutieri ramasi in evadare aveau un avans confortabil de patru minute. Leonardo Piepoli (Saunier Duval-Scott) va accelera la 3,5 km inainte de varf, antrenadu-i si pe Danilo Di Luca (LPR Brakes), Riccardo Ricco (Saunier Duval-Scott), urmati de Alberto Contador (Astana) si Joaquim Rodriguez (Caisse d’Epargne). Sella isi va trece in cont si aceasta catarare in timp ce pe Baliani l-au lasat puterile inainte de a atinge varful catararii, urmat de Cardenas care va parasi grupul fruntas cu 9 km inainte de final.
Prifitand de faptul ca Sella a avut o pana, Bosisio se va detasa in frunte, va urca singur ultima catarare Pescocostanzo (2,85 km), trecand linia de sosire CU 42 de secunde inaintea bielorusului Vasil Kiryienka si 1’02” in fata italianului Emanuele Sella. Ultimul component ramas din evadarea initiala, columbianul Felix Rafael Cardenas (Barloworld) va sosi la 1’33” fata de invingator.

Favoritii competitiei au inceput sa isi faca simtite intentiile, ocupand locuri fruntase in etapa. Sosit cu o intarziere de 3 minute si 52 de secunde in raport cu Bosisio, campionul Italiei Giovanni Visconti (Quick Step) si-a pastrat tricoul roz, castigand noua secunde in fata germanului Matthias Russ (Gerolstainer). Invingatorul mansei de la Pescocostanzo a urcat pe locul trei, la 5 minute si 43 de secunde diferenta fata de Visconti.

Clasament etapa

1 Gabriele Bosisio (Ita) LPR Brakes – Ballan 4.45.05 (37.041km/h)
2 Vasil Kiryienka (Blr) Tinkoff Credit Systems 0.46
3 Emanuele Sella (Ita) CSF Group Navigare 1.02
4 Felix Rafael Cardenas (Col) Barloworld 1.33
5 Danilo Di Luca (Ita) LPR Brakes – Ballan 2.04
6 Riccardo Riccò (Ita) Saunier Duval – Scott
7 Leonardo Piepoli (Ita) Saunier Duval – Scott 2.07
8 Alberto Contador (Spa) Astana 2.10
9 Davide Rebellin (Ita) Gerolsteiner 2.55
10 Franco Pellizotti (Ita) Liquigas

Clasament general

1 Giovanni Visconti (Ita) Quick Step 32.03.01
2 Matthias Russ (Ger) Gerolsteiner 0.09
3 Gabriele Bosisio (Ita) LPR Brakes – Ballan 5.43
4 Danilo Di Luca (Ita) LPR Brakes – Ballan 7.27
5 Emanuele Sella (Ita) CSF Group Navigare 7.36
6 Felix Rafael Cardenas (Col) Barloworld 7.46
7 Riccardo Riccò (Ita) Saunier Duval – Scott 7.53
8 Daniele Nardello (Ita) Serramenti PVC Diquigiovanni-Androni Giocattoli
9 Alberto Contador (Spa) Astana 7.56
10 Franco Pellizotti (Ita) Liquigas 8.11

by zonconel

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.