Editia de anul acesta a Turului Italiei nu a mai fost o “afacere” pur italiana. Punand capat unei lungi serii de succese a ciclistilor italieni – intrerupta ultima oara de rusul Pavel Tonkov, in 1996, spaniolul Alberto Contador

a devenit primul ciclist din afara Italiei invingator al turului. Ultimele doua etape de munte au fost etapele a 19-a si cea de-a 20-a, etape ce s-au asemuit, prin formarea unor evadari tardive in cursa din care se va detasa castigatorul si prin lupta importanta a tricoului roz care s-a dat in grupul de urmaritori.
In lungime de 228 km, etapa a 19-a a avut un profil pronuntat muntos pe ultimii 50-60 km, cand pe traseu au rasarit varfurile Passo del Vivione (1 828 m, 19,8 km lungime, panta medie 6,9%, panta max. 13%, diferenta de nivel 1 375 m), Passo Bello Presolana (1 297 m, 4,8 km lungime, panta medie 8,2%, panta max. 16%, diferenta de nivel 1 394 m) si Monte Pora (1 435 m, 6,4 km lungime, panta medie 6,8%, panta max. 11%, diferenta de nivel 438 m) – catararea finala.

Evadarea din care se va desprinde invingatorul va cuprinde 7 rutieri, dintre care rusul Kiryienka va lua cursa pe cont propiu pe catararea Passo della Presolana, cu 15 km inainte di finalul si va trece singur linia de sosire. Lupta penru pozitia de lider in clasamentul general se va da insa in grupul doi care ii va contine pe Alberto Contador, Riccardo Ricco si Danilo Di Luca. Cu 11 kilometri inainte de linia de sosire cel care va ataca va fi insusi castigatorul din 2007, Di Luca, care ii va prinde si pe ultimii evadati si va sosi al doilea la 4’35” in spatele invingatorului. Riccardo Ricco se va desprinde si el de Contador pe ascensiunea finala, apropiindu-se la 4 secunde de purtatorul tricoului roz la general.
 

Penultima etapa ne va rezerva 232 de km care vor include Passo di Gavia, Passo del Mortirolo si catararea Aprica inainte de a ajunge in Tirano.

Dupa mai multe evadari si regrupari primul care va trece peste Cima Coppi va fi Perez Cuapio (CSF Group Navigare), in timp ce pe Montirolo primul va pune …roata Antonio Colom Mas (Astana). Dar la poalele ultimei catarari – Aprica, Sella va accelera si va fi urmat de Simoni. Acesta va fi si ordinea la sosire, locul trei fiind ocupat de Joaquin Rodriguez (Caisse d’Epargne), campionul Spaniei pe sosea, care se va detasa pe coborare.

Cu aceata etapa lupta pentru victorie s-a simplifcat. Contador si Ricco, care vor trece impreuna linia de sosire, in timp ce Di Luca a pierdut mai multe minute nemaifiind luat in calcul in contratimpul ce urma. Superior lui Ricco in proba de contratimp, Contador se indrepta catre o victorie tot mai sigura.

Si intr-adevar rutierul de la Astana a reusit la final sa termine competitia cu un avans de un minut si 57 de secunde fata de principalului sau rival Riccardo Ricco, iar locul trei i-a revenit unui alt italian, Marzio Bruseghin de la Lampre.

Insa cel care va parcurge cel mai rapid distanta dintre Cesano Maderno si Milano ( 28,5 km) va fi campionul la contratimp al Italiei, Marco Pinotti de la High Road, urmat de coechipierul sau, germanul Tony Martin. Ultimul loc pe podium va reveni rusului Mikhail Ignatiev de la Tinkoff.

Invingator in clasamentul pe puncte va fi italianul Daniele Bennati (Liquigas)cu 189 puncte, in timp ce Emanuele Sella de la CSF Group Navigare va castiga detasat in clasamentul cataratorilor (136 puncte), fiind declarat si cel mai combativ ciclist. Si cum a promis logodnicei sale Laura, ca o va lua de sotie in eventualitatea in care isi va adjudeca o etapa …adjudecandu-si trei, are toate motivele ca pe 8 iunie sa se insoare.

Putem concluziona ca a fost o editie peste asteptari, una dintre cele mai palpitante din ultimii ani, revigorata fiind de prezenta echipei Astana, invitata in ultimul moment la primul mare tur al sezonului. Si se pare ca a si fost unul „curata”. Sa speram ca asa va ramane si nu vor aparea stiri care pot diminua farmecul unei astfel de competii.

Clasament general final1 Alberto Contador Velasco (Spa) Astana 89.56.49
2 Riccardo Riccò (Ita) Saunier Duval – Scott 1.57
3 Marzio Bruseghin (Ita) Lampre 2.54
4 Franco Pellizotti (Ita) Liquigas 2.56
5 Denis Menchov (Rus) Rabobank 3.37
6 Emanuele Sella (Ita) CSF Group Navigare 4.31
7 Jurgen Van Den Broeck (Bel) Silence – Lotto 6.30
8 Danilo Di Luca (Ita) LPR Brakes 7.15
9 Domenico Pozzovivo (Ita) CSF Group Navigare 7.53
10 Gilberto Simoni (Ita) Serramenti PVC Diquigiovanni-Androni Giocattoli 11.03

by zonconel

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.