Sella castiga o noua etapa de munte consolidandu-si pozitia de lider al cataratorilor. Alberto Contador (Astana) se instaleaza in fruntea clasamentului general, dupa ce a participat pe ascensiunea finala la un duel al favoritilor

Etapa ”regină” a Turul Italiei din acest an a suspus rutierii unui traseu in lungime de 153 km intre Arabba si Passo Fedaia/Marmolada (Dolomites Stars). Profilul a fost unul dur cu cinci catarari serioase: Passo Pordoi (2 239, 12 km lungime, panta maxima 15%), Passo San Pellegrino (1 918 m, 11,8 km lungime, panta maxima 14%), Passo Giau (2 236 m, 15,65km lungime, panta maxima 14%), Passo Falzarego (2 117m, 10,28 km, panta maxima 9%) si Passo Fedaia-Marmolada (2 057 m, 13,35 km, panta maxima 18%) care au triat favoritii.

Inca din primii kilometri s-au dat atacuri si contraatacuri, astfel incat deja la kilometrul 5 s-a format un grup de evadati printre care si Sella invingatorul de ieri dornic de a mai cuceri cateva puncte pentru a-si consolida pozitia de lider in clasamentul cataratorilor.

Putin inainte de catararea de pe Passo Pordoi José Rujano Guillen (Caisse d’Epargne) a atacat urmat de Sella care nu a ratat aceasta catarare. Pe coborare li s-au alaturat Vladimir Karpets (Caisse d’Epargne), Fortunato Baliani (CSF Group Navigare) si ulterior Paolo Bettini (Quick Step) si Joaquin Rodriguez (Caisse d’Epargne), in timp ce Rujano se va desprinde de fruntasi. La scurt timp Félix Rafael Cárdenas Ravalo (Barloworld), Jens Voigt (Team CSC), Vladimir Miholjevic (Liquigas) se vor alatura, alcatuind astfel un solid grup de noua rutieri, atent supraveghiat de pluton.

Sella va fi primul si pe urmatoarele doua catarar – San Pellegrino si San Tomaso Agordino. La kilometrul 75 a fost randul lui Bettini sa ia sprintul intermediar. Dar la scurt timp a urat catararea Passo de Giau, care a spart grupul fruntas, in evadare ramanand Joaquin Rodriguez (Caisse d’Epargne), Fortunato Baliani si Emanuele Sella (ambii de la CSF Group Navigare), restul fiind inghititi de pluton urmaritor, care ii continea pe Simoni, Di Luca si Contador. Sella va trece din nou primul peste varf urmat de cei doi companioni de evadare, iar grupul urmaritor va urma ajunge in pas cu un minut intarzaiere. Pe coborare Nibali si Perez Cuapio se desprind din grupul de urmaritori si pleaca in urmarirea celor trei rutieri din frunte.

Pe catararea de al Falzarego acelasi Sella va trece primul, Nibali si Cuapio vor avea o intarzaiere de 58 secunde fata de cei trei, iar al doilea grup urmaritor va avea o intarzaiere de 2 minute. Cu 21 de kilometri inainte de final, pe coborare grupul fruntas va numara cinci rutieri dupa ce Nibali si Cuapio se vor intrega in evadare.

Intr-un deja vu al etapei precedente, Sella accelereaza pe primele pante ale ultimei catarari si se desprinde decisiv. Nibali and Baliani cedeaza, lasandu-i pe Rodriguez si Cuapio sa ii intreaca. In spate, Pellizotti atava cu cinci km inainte de sosire. Riccò (Saunier Duval – Scott)- ramas fara ajutorul coechipierului sai Piepoli, care a cazut pe coborarea de pe Falzarego si si-a rupt clavicula, abandonand – isi va incerca si el noroscul de doua ori. Cel care va reusi sa se aruce pe urmele lui Sella va fi insa Pozzovivo, care ajutat initial de Baliani, se va detasa de grup.

Riccò va avea si o a treia tentative de desprindere, care va avea sorti de izbanda, Menchov si Contador nereusind sa raspunda. Simoni si Di Luca se vor tine si ei in roata celor doi, dar nu vor reusi sa il ajunga pe Riccò.

Sella va trece singur linia de sosire, urmat de Pozzovivo si Ricco. La peste doua mnute vor sosi unul cate unul si Di Luca, Simoni, Contador si Menchov. Kloden (Astana) a pierdut sapte minute fata de Sella in aceasta etapa.

Urmeaza un interesant contratimp individual in catarare (San Vigilio di Marebbe – Plan de Corones, 12.85km). Ultima parte a traseul este neasfaltata, iar panta maxima ajunge la 24%.

Clasament etapa

1 Emanuele Sella (Ita) CSF Group Navigare 4.53.24 (31.492 km/h)
2 Domenico Pozzovivo (Ita) CSF Group Navigare 2.05
3 Riccardo Riccò (Ita) Saunier Duval – Scott 2.11
4 Danilo Di Luca (Ita) LPR Brakes 2.20
5 Gilberto Simoni (Ita) Serramenti PVC Diquigiovanni-Androni Giocattoli 2.27
6 Alberto Contador Velasco (Spa) Astana
7 Denis Menchov (Rus) Rabobank 2.34
8 Jurgen Van Den Broeck (Bel) Silence – Lotto 3.18
9 Marzio Bruseghin (Ita) Lampre 3.22
10 Tadej Valjavec (Slo) AG2R La Mondiale 3.27

Clasament general

1 Alberto Contador Velasco (Spa) Astana 68.06.43
2 Riccardo Riccò (Ita) Saunier Duval – Scott 0.33
3 Danilo Di Luca (Ita) LPR Brakes 0.55
4 Marzio Bruseghin (Ita) Lampre 1.18
5 Denis Menchov (Rus) Rabobank 1.20
6 Gilberto Simoni (Ita) Serramenti PVC Diquigiovanni-Androni Giocattoli 1.26
7 Franco Pellizotti (Ita) Liquigas 2.27
8 Jurgen Van Den Broeck (Bel) Silence – Lotto 2.50
9 Domenico Pozzovivo (Ita) CSF Group Navigare 4.04
10 Emanuele Sella (Ita) CSF Group Navigare 4.41

by zonconel

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.