ziua 33, miercuri 22 august 2007 Gyor – Budapesta (100km)

Astazi, una din cele mai plictisitoare etape. Nici nu prea sunt multe de spus. Rulam vreo suta de kilometri pe soseaua nationala nr. 1. Afara este o caldura sufocanta. Drumul este drept si plictisitor. Toata ziua avem parte de un up and down continuu. Ne apropiem de casa si nu stim ce sa facem sa treaca mai repede sutele de kilometri ale teritoriului Ungariei. In afara de Budapesta, zone turistice nu vom mai avea. Kilometri trec greu iar oboseala care aum o simtim parka mai acut ca oricand este amplificata si de caldura de afara. Ajungem intr-un final in a treia capitala Dunareana. Ne cazam la o pensiune intr-un cartier de la marginea orasului. Gazda noastra, o femeie in varsta foarte buna vorbitoare de limba engleza este de o politete iesita din comun. Felul ei de a fi si a vorbi si caldura cu care ne-a primit ne-a facut sa uitam parca de oboseala de peste zi. Seara ne incurajam unul pe altul stiind ca in doua zile vom fi acasa, pe teritoriu romanesc.

ziua 34, joi 23 august 2007 Budapesta – Szolnok  (115km)

Astazi vizitam Budapesta. Oras mare si frumos. Dimineata am fost serviti la micul dejun de catre o unguroaica care s-a nascut in Satul Mare dar acum traieste in Budapesta. Am avut un sentiment ciudat cand a inceput sa vorbeasca cu noi in romaneste. Nu stiu, dupa atatea zile in care am vorbit romaneste doar intre noi suna oarecum ciudata sa auzim pe cineva strain vorbind limba noastra maternal. Pornim la drum.Este cald. Trafic aglomerat. Mergem printre masini spre Podul Elizabeth peste care trecem Dunarea spre centrul orasului. Facem cateva fotografii cu podul si cu o cascada frumos amenajata chiar la intrarea pe pod. Ajungem si la primaria orasului unde suntem primiti de insusi primarul, care este foarte incantat de intalnirea cu noi. Am fost foarte surprinsi cand am vazut cate lucruri stia domnul primar despre Romania si chiar despre Bacau. Am stat. cred, peste o ora de vorba cu dansul. Ne continuam apoi drumul spre iesirea din oras. Temperatura este foarte ridicata. Suntem putin ingrijorati deoarece soseaua pe care mergem spre Szolnok arata exact ca o autostrada. Iar temerile noastre s-au dovedit a fi bine intemeiate. Dupa ce am mers vreo 20-30 km am fost invitati de catre politie sa parasim drumul national si sa mergem pe o sosea care serpuia prin mai multe sate spre Szolnok. Noroc ca nu am luat si amenda. Ajungem in sfarsit, spre seara la Szolnok unde ne cazam la un hotel unde receptionerul vorbea foarte bine romaneste. Era absolvent al facultatii de limbi straine, sectia romano-italiana. Tot aici la hotel am stat de vorba cu o familie stabilita in Germania, doamna fiind nascuta in Sibiu. Mergeau la o nunta a unor prieteni in Romania. Am stat seara la un pahar de bere impreuna cu ei unde ne-au povestit foarte multe despre Germania si nemti in general. Mergem apoi sa ne odihnim. Suntem obositi dar avem moralul ridicat. Maine vom intra in Romania.

ziua 35, vineri 24 august 2007 Szolnok – Oradea (160 km)

Pornim destul de dimineata spre est, in continuare pe soseaua nr. 4. Stim in seara asta ar trebui sa dormim pe pamant romanesc si asta ne da forte nebanuite. Pedalam astazi cu un singur gand in minte: vom respire aer romanesc. Parca niciodata nu am simtit mai tare dorul de casa, de Romania. Nici oboseala acumulata in atatea zile nu o mai simtim. Kilometri trec parca pe nesimtite. Lasam la Puspokladany soeaua nr. 4 care merge in continuare spre Debrecen, noi facand dreapta spre Oradea. In sfarsit apare si vama. Dincolo e Romania! Intram fara probleme in Bors, prima localitate romaneasca. Traim un sentiment ciudat: nu am mai vazut de aproape o luna si jumatate reclame si tot felul de indicatoare cu inscrisuri romanesti. Din pacate ne izbim si de calitatea destul de precara a soselelor de la noi, dar e bine… suntem acasa! Dupa ce mancam ceva mai facem si cei vreo 15 kilometri pana in Oradea unde ne cazam la un mic hotel de la marginea orasului.

Sursa: Drum spre Europa

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.