În 1974 Bob Fox începea să concureze cu produsele sale în diverse curse de motocross şi de atunci legenda continuă. Furcile de la FOX au urcat pe podium în orice domeniu sportiv, au fost folosite de la nisipurile din Baja până la dunele din Dakar. De 35 de ani Fox susţine sportivi din lumea ATV-urilor, snowmobilelor, motocicletelor, camioanelor off road şi mountain bike-urilor. O echipă de ingineri este specializată în testarea produselor în competiţii şi în aplicarea rezultatelor la noile produse Fox.

Nu o să discutăm în acest articol despre noul sistem de lockout, nici despre modelele TALAS 32 şi 36. O să vorbim despre colaborarea Fox/Shimano care a avut ca rezultat un ax de 15 mm numit 15QR.

15QR

ax fox 15qr

În trecut, majoritatea persoanelor care îmbrăţişau disciplina numită mountain bike utilizau componente standard de pe bicicletele de şosea. Noul ax de 15 mm se doreşte a stârni o mică revoluţie prin calităţile sale, prezentate de altfel la Eurobike:

  • conform declaraţiilor reprezentanţilor Fox, nu există nicio diferenţă în ceea ce priveşte rezistenţa atunci când comparăm 15QR cu 20QR;
  • 15QR oferă o creştere de 15% a rezistenţei la torsiune;
  • datorită diametrului mai mic, axul este cu 71 de grame mai uşor;
  • era nevoie de o inovaţie care să înlăture quick-release-ul de 9 mm iar 15QR este speranţa care apare la orizont.

Noul design prezintă o serie de avantaje care au reuşit să îmi atragă atenţia. Totuşi, la o analiză mai atentă şi după o discuţie cu unul dintre oamenii de la FOX, am găsit şi anumite lucruri care mi-au dat de gandit. În primul rand, dacă cineva îşi doreşte un ax 15QR, va fi nevoit să facă un upgrade la butucul de faţă, lucru care nu este facil iar costurile sunt destul de ridicate. Mulţi oameni pur şi simplu nu vor fi dispuşi să facă această investiţie doar pentru a reduce greutatea bicicletei cu 71 de grame (cu siguranţă sunt insă mari pasionaţi care o vor face).

O întrebare la care reprezentantul FOX a râs şi a spus că sunt prima persoană care a analizat problema atât de în amănunt a fost ” Ce se întâmplă cu suporturile de biciclete cu prindere pe furcă?” Raspunsul a fost simplu: ” Se vor cumpara altele”.

După cum se vede, inconvenienţele sunt doar de ordin financiar. Noul 15QR este un produs excelent care surclasează net “bătrânul” 20QR. Designul Fox 15QR poate fi achizitionat opţional la toată seria 32 şi la seria F din 2009.

La final, iată câteva poze în exclusivitate de pe catalogul 2009/ Gama FOX 2009

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.