Noul Scott Genius a facut senzatie la Eurobike. O bicicleta complet noua gandita a fi cea mai usoara pe segmentul marathon/trail cu o suspensie de 150mm.

Genius are o poveste interesanta. Modelul de anul trecut nu a fost comercializat in US datorita unor dispute avute cu cei de la Specialized in legatura cu partea de pivotare a furcii spate. Sistemul era patentat de cei de la Specialized iar acestia au fost reticenti atunci cand Scott au vrut licenta (cu toate ca mai mult de 30 de modele ale altor producatori au fost acceptate de Specialized). A fost o lupta surda din care Scott a pierdut in 2008 segmentul trail in America. In 2009 Genius a fost gandit ca o arma infailibila pe segmentul sau.

Obiectivul inginerilor de la Scott a fost (aşa cum am precizat deja) obţinerea celei mai uşoare biciclete pe segmentul marathon/trail bike. Cadrul are 1840 grame ( în care suspensia 410 grame), cel mai uşor din clasa lui, ca să ajungă la aceasta performanta. Triunghiul principal este construit pe baza unui proces numit IMP4 sau în traducere Sistem de injecţie integrat (Integrated Molding Process). În loc să utilizeze procedeul clasic prin care părţile de carbon sunt lipite după fabricare, Scott înfaşoară carbonul pe forma cadrului şi îl construieşte de la cap la coada în acest fel. Am cerut detalii în legatură cu acest procedeu (la Eurobike) dar am fost informat că momentan aceste lucruri sunt secrete şi nu pot fi făcute publice.

Suspensia spate este unică. În loc să controleze suspensia comprimând un piston în corpul sistemului, noul Genius Equilizer 2 se extinde în momentul în care o forţă este aplicată pe roata din spate; este de fapt un “pull shock” (în traducere aproximativă, un sistem de suspensie prin “tragere”). Construit în colaborare cu DT Swiss, sistemul Equilizer 2 are trei modele distincte şi la oricare dintre ele poti alege “cursa” pe care o va avea suspensia cu ajutorul sistemului ‘Trac Loc’ care este montat pe ghidon. Când sunteţi pe o coborâre o să vă doriţi cursa maximă, de 150mm, dar pe o căţărare o să utilizati cu siguranţă blocajul sau varianta Traction Mode care vă oferă o cursă de 95 mm. Toate aceste setări sunt la umila dispoziţie a degetului vostru arătător.

În afara modelelor de carbon – the Limited, 10, 20, 30 si Contessa 15 – Genius poate fi achiziţionat şi în varianta cu un cadru de aluminiu. Dacă eşti o persoană cărei îi plac turele lungi sau maratoanele MTB şi în special dacă eşti un om care îţi doreşte o bicicletă uşoară, atunci Scott Genius este ceea ce cauţi.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.