Spre deosebire de marile tururi sau cursele clasice, competiţii rezervate în general echipelor profesioniste, Campionatele Mondiale, chiar dacă sunt deschise unui spectru mai larg de ciclişti, cărora li se oferă ocazia ca şi în cadrul Jocurilor Olimpice să concureze pentru ţara lor, reuşesc întotdeauna să atragă atenţia iubitorilor de ciclism. Anul acesta, Campionatele Mondiale au fost găzduite pentru a 11-a oară, de la prima ediţie organizată în 1927, de către Italia. Desfăşurate între 23 şi 28 septembrie, la Varese, în provincia Lombardia, competiţia a programat şase întreceri: contratimp şi cursa de fond pentru cele trei categorii – fete, U23 (băieţi) şi elită (băieţi).

Italianul Adriano Malori a adus prima medalie de aur pentru ţara gazdă, câştigând contratimpul masculin la U23. Malori a parcurs cei 33,55 km în 41’35,98” (48,389 km/h). La aproape un minut distanţă s-a clasat Patrick Gretsch, germanul pierzând timp preţios datorită unei căzături la ieşirea dintr-un tunel, pasaj care a dat bătăi de cap şi altor ciclcişti. Al treilea timp va fi realizat de australianul Cameron Meyer.

În proba feminină de contratimp surpriza a venit din partea americancei Amber Neben, care a reuşit cel mai bun timp, parcurgând cei 25,15 km în 33’51,35” (44,571 km/h). Christiane Soeder (Austria) va reuşi un timp cu 7’56” mai slab clasându-se pe locul doi, în timp ce a treia treaptă a podiumului va fi ocupată de ciclista germană Judith Arndt. Favorita Kristin Armstrong se va clasa doar pe locul 5.

În lipsa campionului mondial si olimpic la contratimp, Fabian Cancellara, câştigătorul probei de contratimp la elită s-a dovedit a fi germanul Bert Grabsch, care a parcurs distanţa de 43,7 km în 52’01”. Medalia de argint i-a revenit surprinzătorului canadian Svein Tuft, sosit la 42 de secunde în spatele lui Grabsch, rutier care a fost nevoit să îşi schimbe bicicleta cu 6 km înainte de încheierea parcursului. David Zabriskie, sosit la 52” în raport cu învingătorul va intra în posesia medaliei de bronz. Rutierii români înscrişi la această probă, Gabriel Sorin Pop şi George Daniel Anghelache au ocupat ultimele două locuri, cu o întârziere de 8’24”, respectiv 8’43”.

În cursa de fond la U23, ce le-a pregătit tinerilor ciclişti 10 tururi de circuit, totalizând 173,35 km, România a avut un singur reprezentant – pe Andrei Nechita. Din păcate Andrei a abandonat dar este încă tânăr şi are timpul de partea sa şi dacă va continua pe acest drum (ciclism) vor apare şi rezultate mai bune. Câştigătorul cursei a fost columbianul Duarte (pe numele întreg Fabio Andres Duarte Arevalo) care a reuşit să-i surprindă pe italieni în ultimul kilometru cu un atac fulgerător. Pe locul doi a sosit italianul Simoni Ponzi, iar locul trei a fost ocupat de germanul John Degenkolb. Favoritul publicului Damiano Caruso a terminat pe locul 10, venind cu 12 secunde in urma învingătorului.

La elita feminină, în cursa de fond, după 138,8 km (8 tururi de circuit), câştigătoarea a fost britanica Nicole Cooke, care a reuşit să reziste atacului olandezei Marianne Vos şi să sprinteze pe final obţinând astfel prima poziţie. Podiumul a fost completat la fel în proba de contratimp de Judith Arndt.

Campionatele Mondiale s-au încheiat duminică cu proba elitei masculine de fond, unde în urma bunei strategii italiene, s-a impus după 260,25 km (15 tururi de circuit) italianul Alessandro Ballan, urmat la 3 secunde de compatriotul său Damiano Cunego. Pe locul trei s-a clasat danezul Matti Breschel, tot la 3 secunde de învingător. Ballan a reuşit să-şi surprindă colegii de evadare cu un atac în ultimii kilometri ai cursei şi să se mentină in faţă până la final. Deşi strategia a fost construită iniţial pentru dublul campion mondial Paolo Bettini, italienii, cred că se pot declara mulţumiţi în urma rezultatului obţinut.

3 COMMENTS

  1. Ati uitat sa informati pe cititorii vostrii ca la proba de CTI elite Romania a ocupat penultimul loc cu Gabriel Sorin Pop si ultimul loc cu George-Daniel Angelache!

  2. Informatiile precizate exista in articol (ultima fraza din al patru-lea paragraf); va multumim totusi pentru comentariu!

  3. ultimele locuri….nasol frate,penibil chiar…
    asta arata interesul fata de ciclism in romania si eforturile “deosebite” ale cluburilor unde sant inscrisi respectivii “campioni” de romania!!!

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.