Foarte rar ne punem întrebări de genul “De unde vine bicicleta?”, “Cine este inventatorul bicicletei şi cum a avut el această idee?”

Acest articol îşi propune să prezinte pe scurt modul în care a evoluat această invenţie pe care astăzi o numim bicicletă.

Baronul Karl Drais von Sauerbronn – inventatorul primei biciclete
Baronul german Karl Drais von Sauerbronn a inventat “Laufmaschine” sau “masina de alergat”. Acest strămoş al bicicletei era construit în totalitate din lemn şi nu avea pedale. Utilizatorul trebuia să se împingă cu picioarele în pamânt pentru a deplasa maşinăria înainte. Aceasta inventie a fost prezentata la Paris in 6 Aprilie, 1818.
Velocipedul sau “Boneshaker”

Următoarea apariţie a maşinăriei pe doua roţi a fost în 1865, când pedalele au fost aplicate direct pe roata din faţa. Maşinăria a fost numită velociped dar era cunoscută în termeni populari ca şi “bone shaker”(scuturător de oase). Porecla este justificată, având în vedere faptul că velocipedul era construit din lemn şi ulterior a fost echipat cu o bandă de metal pe roţi pentru o rezistenţa sporită. Această combinaţie, împreună cu strazile pavate cu pietre, nu oferea o calatorie foarte confortabila.Următorul pas este deja cunoscut de multa lume. O bicicletă cu o roată foarte mare în faţa şi cu o roata mai micuţa în spate. Era anul 1870 când această “Maşinărie” a apărut (pâna în acel moment nu exista posibilitata producerii unui cadru şi a unor componente din metal care să reziste). Pedalele erau în continuare ataşate de roata din faţă. Cauciucul a fost folosit prima oară în combinaţie cu spiţele, pentru oferirea unei călătorii mai confortabile. Roata din faţă era foarte mare deoarece constructorii au realizat că în acest fel o rotaţie a pedalelor va permite deplasarea pe o distanţă mai mare.Această maşinărie a fost prima care a purtat numele de bicicletă (bicycle).În timp ce barbaţii riscau să se accidenteze pe o bicicletă instabilă, doamnele, îmbrăcate în fuste lungi şi strânse de corset aveau nevoie de altceva. Aşa a apîrut bicicleta cu trei roţi. Acestea ofereau o altă prestanţă fiind utilizate şi de medici sau avocaţi.

Bicicleta a evoluat ajungând la nişte performanţe uluitoare. Cadrul de carbon şi greutăţi de 7 kg nu mai sunt ceva neobişnuit. Să nu uităm totuşi că meritul cel mai mare le revine celor care au gândit această minunată “maşinărie” care se numeşte bicicletă.22 COMMENTS

 1. Inventatorul acestei minunate “masinarii “care este bicicleta nu este nimeni altul decat celebrul pictor LEONARDO da VINCI.

 2. salutare
  sunt de acord cu wallys
  in 1493, da Vinci a schitat intr-un caiet pt prima data o bicicleta
  ceilalti doar au perfectionat-o.

 3. falsa sau nu schita cu bicicleta lui da vinci o puteti vedea in expozitia cu inventii ale lui da vinci de la teatru de opereta

 4. Gresesti amarnic Ovidiu, daca spui ca bicicleta lui LEONARDO da VINCI este o farsa!!!…..Ce ai inteles tu din http-ul ala nu este decat o mascarada. Realitatea este deformata; chiar nu pricepi lucru asta ?!{in ziua de azi}. Astia din prezent au batjocorit pana si celebra pictura MONA LISA , ce sa mai vorbim….

 5. Din ce am mai citit eu in umila mea viata se pare ca desenele sunt atribuite unui student al sau pe nume Gian Giacomo Caprotti.
  Ar fi extrem de interesant sa si argumentezi atunci cand spui ca Hans-Erhard Lessing nu are dreptate.
  Tot din ce am citit iti pot spune ca francezul Serge Lathière a descoperit acum 10 ani ca au fost folosite doua tipuri de cerneala pe acele pagini din codex atlanticus, una produsa dupa 1880 si una produsa dupa 1920.

 6. Mult mai multa incredere am in informatia care circula cu 40 de ani in urma, decat in cea care circula azi si-n care se mai fac si speculatii. Nu mare mi-ar fi mirarea sa aflu intr-o buna zi de la acest Hans- Erhard Lessing ca de fapt celebra pictura Mona Lisa nu-i apartine lui Leonardo da Vinci, ci lui Rafael Sanzio. Schita bicicletei am vazut-o acum 40 de ani in Tratatul despre pictura, al lui Da Vinci, o carte care continea numeroase schite si notite ale marelui pictor si inventator italian. Deci pentru mine variantele care circula azi nu sunt deloc plauzibile.

 7. Pai atunci despre ce discutam aici? Tu spui ca ai mai multa incredere in informatia care circula acum 40 de ani pentru ca acum poate fi speculat orice. Acum 40 de ani nici nu exista metoda de datare cu carbon. Orice fals era usor de facut.
  Vreau sa iti reamintesc faptul ca Girodano Bruno a fost ars pe rug de o Inchizitie care era indignata de conceptiile sale panteiste si de ideile sale in legatura cu universul care este infint.
  Nu ti se pare ca atitudinea asta “Mult mai multa incredere am in informatia care circula cu 40 de ani in urma, decat in cea care circula azi si-n care se mai fac si speculatii.” este putin gresita?

 8. Fiecare crede ce vrea; eu mi-am spus doar punctul meu de vedere….si Titanicul a avut mai multe variante de scufundare, dar el de fapt s-a scufundat o singura data. Nu mai are nici un rost sa mai continuam aceste comentarii. Deja discutia noastra degenereaza……..

 9. Cineva intreba cum se realizeaza echilibrul pe bicicleta? De ce nu cade cel care merge cu bicicleta? Echilibrul pe bicicleta il realizeaza ciclistul pe velodrom atunci cand face acel ‘sur place'{stat pe loc}. In cazul acestei pozitii de ‘sur place’, evident ca sportivul da dovada de un simt perfect al echilibrului,concentrare si tehnica, fara de care nu ar reusi sa faca acest lucru. Atunci cand cineva merge cu bicicleta, oricat ar fi viteza de mica, apare un fenomen giroscopic la roti care genereaza echilibru si implicit ii asigura acestuia deplasarea fara sa cada. Mentionez ca acest fenomen apare numai atunci cand rotile se invartesc si dispare imediat cand acestea se opresc. Ma simt nevoit sa explic pe scurt ce inseamna acest fenomen giroscopic: La orice roata care se invarteste, la capetele axului acesteia apar niste forte care te impiedica sa-i modifici planul de rotatie. Ei bine, datorita acestor forte noi reusim sa mergem cu bicicleta si sa nu cadem.

 10. Cum este pana la urma cu Giordano Bruno care a fost ars pe rug de o inchizitie idioata care-i ascundea adevarul ?!…..Ce sa inteleg din faptul ca mi-ai reamintit acest lucru ?!….(in mesajul nr. 10)…..Stiai ca acest om avea dreptate ?. De ce nu te informezi cum trebuie inainte de a face o afirmatie aberanta ?!

 11. Salut,
  Intradevar acesta inventie numita biciclete a fost una geniala, pacat ca multi au si uitat de ea. Felicitari pentru articol….poate in viitor ar trebui scris unul despre cat de folosita e bicicleta in zilele nostre.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.