Ciclism.ro începe de astăzi publicarea unei serii de articole despre ciclismul românesc. Interviuri, cronici de cursă, articole din presa acelor vremuri. Vrem să vă facem cunostinta cu oameni care au pus bazele acestui sport în ţara noastra şi care au avut rezultate excelente la curse interne şi internaţionale.

 

 

 

Mâine, start în Cursa Păcii

Ciclistul Gheorghe Neagoe comentează șansele alergătorilor noștri

Mâine, la Varșovia, cicliștii noștri iau startul în prima etapa a celei de-a 17-a ediții a CURSEI PĂCII. La tradiționala și cea mai mare competiție a ciclismului amator mondial iau parte anul acesta 16 echipe reprezentând pentru prima oară cele 5 continente.

Ciclismul nostru va fi prezent la marea întrecere prin echipa care cuprinde pe G. Moiceanu, C. Dumitrescu, I. Stoica, W. Ziegler, I. Ardeleanu și L. Zanoni. Alergătorii români, antrenați de E. Golgoți, s-au deplasat din Cehoslovacia – unde au participat la concursuri pregătitoare – în capitala Poloniei. Am considerat interesant să aflăm cîteva aprecieri asupra pregătirii și formei lor actuale, aprecieri făcute de unul dintre colegii lor de antrenament, ciclistul GHEORGHE NEAGOE, campionul de fond al R.P.R., care a făcut până de curând parte din lotul pentru Cursa Păcii.

 

Ce părere aveți despre alcătuirea echipei noastre?

Cred că au fost introduși în formație cei mai indicați alergători, ținând seama de forma lor actuală. În lotul pentru Cursa Păcii, în afara celor care au fost incluși în echipa definitivă, au mai figurat Braharu, Rădulescu, Șelaru, Ciobanu și eu. Obiectiv vorbind, consider că nici unul dintre aceste cinci rezerve n-ar putea pretinde să ocupe locul deținut acum de vreunul dintre cei 6 selecționați. Aceștia au, în comparație cu noi, o pregătire mai bună, datorită în primul rând, participării lor la Turul Tunisiei. Întrecerea de pe șoselele tunisiene le-a dat un plus de pregătire, le-a verificat posibilitățile, i-a introdus în timp în atmosfera marilor concursuri. Trebuie să adaug că anul acesta, echipa pentru Cursa Păcii va lua startul având în picioare un kilometraj de circa 10.000 km.

Cîteva cuvinte despre fiecare membru al echipei, în parte…

Am concurat împreună cu membrii echipei și în cursa pregătitoare de 4 zile din Cehoslovacia, văzîndu-i deci la lucru chiar pe unele trasee ale etapelor Cursei Păcii. Consider că Moiceanu este într-o formă foarte bună, mai întreprinzător, mai curajos și mai plin de ambiție ca oricând. Locurile fruntașe 4, respectiv 3, ocupate în Tunisia și Cehoslovacia sunt edificatoare pentru posibilitățile sale actuale. Omul nr. 2 al echipei ar trebui să fie Dumitrescu. El a intrat ceva mai târziu în pregătirea pentru Cursa Păcii și rezultatele sale de până acum au fost cam inegale, dar sper că resursele sale fizice bine cunoscute ca și completarea de pregătire pe care a făcut-o îi vor permite să dea randamentul așteptat de la el. Stoica și Ziegler se prezintă destul de bine – cred că și ei și-au rezervat atu-urile pentru a le etala abia în timpul Cursei Păcii. În ceea ce îi privește pe Zanoni și Ardeleanu – primul, fără să fi strălucit în mod deosebit, are totuși avantajul unei îndelungi experiențe de concurs, Ardeleanu, însă, îmi pare mai puțin combativ decât îl știam și l-am văzut – pe el, care e socotit un bun cățărător – înfruntând cu destulă greutate urcușurile din Cehoslovacia. Aș fi bucuros ca el până la urmă să îmi infirme impresia…

Pronosticuri ?

Cred că lupta pentru întietate se va da anul acesta între echipele URSS și RD Germane. O formație puternică se anunță și aceea a Belgiei. Echipa noastră poate pretinde și ea la unul din primele trei locuri, dar cu condiția ca Moiceanu să fie bine secondat de Dumitrescu. Ar trebui ca Dumitrescu să iasă din pasivitatea care îl cuprinde uneori, să nu se mulțumească cu sosirile în pluton atunci când ar fi cazul să întreprindă sau măcar să participe la acțiunile ce pot aduce câștig de timp echipei noastre. Celorlalți le va reveni sarcina, ca pe rând, în fiecare etapă să completeze numărul de 3 alergători care să asigure și să mențină un loc fruntaș în clasament pentru echipa noastră. O formație pe care o consider redutabilă, mai ales în partea a doua a cursei, în etapele de deal și munte, este aceea a Cehoslovaciei, pe când polonezii, cu care am concurat de curând la Praga, îmi par de temut pe plat, dar mai puțin pe munte. Aș dori ca prin intermediul ziarului dvs. să transmit urările mele de succes colegilor care ne reprezintă în Cursa Păcii.

 

 

C. Diamantopol

Sportul Românesc, 10 mai 1962

7 COMMENTS

  1. Excelenta initiativa! In romania ciclismul e privit ca o ciudatenie… pe cand in OLANDA e ceva natural si vazut bine de toti cetatenii… DAR DEH… VORBIM DE TARI CIVILIZATE… care mai au si muuulti km de piste pentru biciclete… nu ca la noi… de fapt de la o adunatura de tzigani si hoti , LA CE SA TE ASTEPTI?!… astia-s romanii… mie rusine ca sunt roman…

  2. gabriele sa nu-ti fie niciodata rusine ca esti roman.eu sunt de 9 ani in israel .ma dau cu bicla de 3 ani si anul asta intru la profesionisti .pe la orice intrecere la care iau parte tin sa stie toti ca-s roman si de cate ori urc pe podium (spre fericirea mea ) aud cum spun cei de aici ..uite este din Romania venit ..si-mi merge la suflet.trebuie sa facem ceva sa ne vada lumea adevarata fata, nu sa ne complacem si sa ne plangem de mila.

  3. Nu ne plangem de mila, Bogdan, ce spui tu e de la sine inteles, normal sa fii mandru pentru ceea ce esti, atat cat meriti, pentru rezultatele tale, normal sa tii cu ai tai, numai ca nu era vorba de asta.
    Si mie mi’e rusine cu compatriotii mei, atat de multe am patit inca din scoala unde nu aveam drept de decizie deci nu puteam schimba nimic, unde eram terorizati de tigani, si in scoala si pe drumul spre ea, unde profa de rusa era o securista ce batea bine si fara motiv, etc… asa ca nu mai vorbi tu Bogdan, fiecare cu norocul lui.

  4. hei.f tare ca aduci in atentia noastra istoria ciclismului romanesc.Am ziare pastrate (cu un motiv intemeiat) din 1976 panaaa in 1987,sunt insemnate cursele de velodrom si mai gasesc si articole despre cursa pacii.daca te intereseaza sa mai postezi ,cu drag te ajut.da.mi un mail si mai vorbim

  5. Bravo GABRIEL , sunt de aceiasi parere cu tine, in tara asta plina de tigani, mai avem si multi care nici acum n-au coborat din copac. Cand te vad pe bicicleta urla ca niste animale……iar pe sosele, te sufoci din cauza masinilor si a lipsei de benzi pentru biciclisti. Eu cred ca ciclismul la noi in tara asta de toata jena, o sa se naruie cat de curand. Mie scarba ca sunt roman. SINCER.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.