Hormonul de creştere (hGH) este un hormon care este sintetizat şi secretat de glanda pituitară, localizată la baza creierului. hGH se află în legătură cu mai multe aspecte ale metabolismului şi ale creşterii musculare. Hormonul de creştere nu stimulează numai creşterea musculară în mod direct, dar stimulează şi producţia de alţi hormoni anabolici în corp. O mare parte din aceşti factori sunt reglaţi de GH, de exemplu IGF-1 (insulina ca factor de creştere), care are de asemenea un puternic efect de creştere şi întărire a muşchilor şi a sistemului osos.


Aflat pe lista de substanţe interzise a WADA (World Anti-Doping Agency). Hormonul de creştere este folosit de mulţi sportivi care vor să trişeze în competiţiile sportive.

Care sunt totuşi efectele secundare ale utilizarii hormonului de crestere.

Cele mai cunoscute efecte secundare sunt diabetul, bolile cardiovasculare, distrugerea încheieturilor şi a oaselor, hipertensiune, creştere anormală a organelor. Datorita rolului pe care îl joacă hormonul de crestere în stimularea secreţiei de IGF-1 utilizarea excesivă a acestuia duce la disfuncţionalităţi ale metabolismului care includ intoleranţa la glucoza şi multe alte efecte asociate cu un nivel mare al IGF-1.

Există un test pentru acest tip de dopaj care a fost introdus în 2004, la Jocurile Olimpice de la Atena. Metoda folosită până acum este considerată eficienta dar în acest moment se lucrează la un alt test care va mări perioada de detectie (vor putea fi depistaţi sportivii care au folosit hormoni de crestere cu mult timp înainte de competiţia sportivă). Conceptul care stă la baza dezvoltării ambelor teste a fost în mod sistematic controlat de experţi din domeniul endiocrinologiei, chimiei analitice şi imunologiei. Peste 10 milioane de dolari au fost cheltuiţi în ultimii 10 ani doar pentru dezvoltarea acestor teste.

Cu toate eforturile făcute până acum hormonul de creştere este folosit de mulţi sportivi. Motivul? Actualul test a fost implementat într-un numar limitat de laboratoare acreditate de WADA şi testele se faceau doar în timpul competiţiilor sportive. Problema era că sportivii utilizau hormonul de creştere în extrasezon. La ora actuală testul este programat a fi facut în tot timpul anului şi situaţia se va schimba radical.

Extrem de interesante sunt şi noile proceduri ale WADA, care permit controlul unor probe de sange cu o vechime de până la 8 ani.

8 COMMENTS

  1. Ar fi de dorit ca toti cei care vor sa incerce sau sa foloseasca acest hormon de crestere {hGH}, sa renunte fara ezitare, deoarece eu il consider periculos, mai cu seama ca are destule efecte secundare.

  2. doamne …e na ca sa vezi ..hGH growth hormon nu are efecte secundare este un hormon UNAM ..mai documenteazate ..ca nai treba cu anabolicele. ..si+ in combinatie cu insulina sau cu alt steroid d masa musculara cresti la sala numai calitate …:P

  3. Sunt parintele unei fetite de 12 ani,are greutatea de 64 kg si inaltimea de 1, 46 . In urma unui consult mi s-a recomandat injectarea hormonului de crestere deoarece eu am probleme cu greutatea si cu glanda tiroidiana. ca medicament iau eutyrox 25 . as vrea sa stiu ce avantaje si dejavantaje am?

  4. pt. radu : Numai ma documentez , cum spui tu, eu am citit cele relatate de Ovidiu mai sus si am facut comentariu vis-a vis de ceea ce a scris el; pe el sa-l intrebi atunci de efectele secundare pt. ca el a amintit de ele……..ok ?

  5. Buna, am 30 de ani, 70 kg, si 1,70 m (constitutie robusta). As vrea sa mai castig 6-7 cm in inaltime, insa nu stiu unde sa ma interesez de doza exacta, pt.cat timp se ia acest hormon daca sunt riscuri etc. Ma puteti sfatui cum sa fac? Apropo, nu am nicio boala, iar in afara de apendicita nu am nicio operatie.

  6. Ma numesc Roby si am 11 ani .Am ramas aproape cel mai pitic copil din clasa a-5 -a. Efectele secundare ale hormonilor ii sperie pe parintii mei .
    Va rog frumos ,dati-mi un sfat! Am mare nevoie de el .

  7. mai bine iei niste suplimente de la metadrol sau pro nutrition, vitabolic si iti faci treaba:)

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.