Multă lume se întreabă care sunt criteriile după care se decide dacă o căţărare este de gradul 4, 3, 2, 1 sau specială. Ce se ia în considerare? Înclinaţia, lungimea caţărării sau şi diferenţa de nivel? Ca de obicei am încercat să găsesc informaţii cât mai exacte despre acest subiect.

Există 5 categorii de căţărări în marile tururi. Cea mai uşoară este “categoria a 4 – a” iar cea mai grea este “categoria specială”.

Ca şi alte lucruri care ţin de UCI nici acordarea unei categorii căţărărilor nu este o ştiinţă exactă. Se ţine cont de mai multe variabile cum ar fi: lungimea căţărării, diferenţa de altitudine, înclinaţia, suprafaţa pe care se rulează( ex: Angliru sau Sestriere), poziţia căţărării în etapa . În final cel mai important este modul în care UCI interpretează aceste variabile.

Desigur, o căţărare lungă este considerată mai grea , pentru simplu motiv că cicliştii vor parcurge acea căţărare într-o perioadă mai mare de timp, cu un efort considerabil mai mare. Este clar pentru oricine că este mult mai dificilă căţărarea de 18 kilometri de pe Tourmalet decât scurta , dar dificila, căţărare de pe La Redoute. Trebuie să vă gândiţi că este destul de uşor pentru oricine să treacă peste un deal de un kilometru, chiar dacă trebuie să îşi ducă bicicleta în spate, dar 18 kilometri este o distanţa cam lungă pentru a face experimente de genul acesta.

Diferenţa de altitudine
este, cum am spus, un criteriu important. Este clar – cu cât urci la o altitudine mai mare cu atât mai este mai greu pentru organism să facă faţă . Temperatura scade, aerul este mai rarefiat. Căţărarea de la Galibier este un bun exemplu, cu linia de finish la 2645 m.

Poziţia căţărării în cursă. O căţărare de 1.800 m este grea şi dacă se află poziţionată la finalul unei etape de 200km este aprope sigur că va fi trecută la “categorie specială”, asta deoarece este căţărarea decisivă. Dacă se poziţionează această căţărare la mijlocul unei etape, fără nici o alta pantă grea, atunci cu siguranţă nu va fi “categorie specială, foarte probabil va fi “căţărare de gradul 1”. Asta deoarece , teoretic, nu poate influenţa rezultatul final al etapei.

Înclinaţia căţărării este un alt criteriu important. Înclinaţia întregii căţărări este calculată ca o medie a înclinaţiilor diverselor porţiuni de pe acea căţărare. Asta înseamnă că o căţărare cu panta medie de 5% poate avea zone cu înclinaţie de 10% sau chiar 15%  dar si zone în uşoară coborâre iar media ajunge la acel 5% care dă gradul mediu de înclinare al întregii căţărari. Există căţărari care au zone de 24%, cum este Angliru, dar panta medie este de cca.7%-8%.

Dar ce valoare are câştigarea unei căţărari?

În primele etape din Turul Frantei vedem uneori sprinteri care poartă pe umeri tricoul alb cu buline roşii.
Se întâmplă acest lucru deoarece exista căţărări de gradul 4 în primele etape, care sunt uşor abordabile.
Este nevoie de o diferenţa de nivel de doar 100 de metri pentru ca o mică pantă să fie clasificată ca şi căţărare de gradul 4.

Odata cu trecerea zilelor lucrurile se schimbă. Apar căţărări de gradul 3 (diferenţa de nivel 400 – 600 m) ,cele de gradul 2 sau 1 şi în final căţărările “categorie specială” care trec de 1700 m faţă de nivelul marii. Aici sprinteri nu mai au nici o şansă. Acolo este teritoriul căţărătorilor.

Sper ca am răspuns nelămuririlor voastre într-o maniera căt mai explicită. Am încercat să nu introduc prea mulţi termeni tehnici pentru ca orice cititor sa înţeleagă cum se procedează atunci când se calculează categoria unei căţărări.

3 COMMENTS

  1. salutari… m.ar interesa cum se calculeaza o panta in procente… care este formula… daca stie cineva astept un raspuns…

    merci anticipat 🙂

  2. valoarea procentuala a pantei este de fapt diferenta de nivel la parcurgerea a 100 m in lungime. Astfel 10% inseamna ca pentru fiecare 100 m parcursi pe orizontala cobori 10m. E chiar asa de simplu.

  3. pe mine mar interesa sa stiu care ar fi cea mai GREA catarare din lume care sa indeplineasca toate conditile de mai sus? Angliru sau care???

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.