Prima cursă de Cupă Mondială pe velodrom a acestui an, dar a patra din sezonul 2008-2009 ne-a readus pe scena ciclismului pe pistă a Jocurilor Olimpice – velodromul Laoshan.

Urmând cupei organizate în Manchester, Marea Britanie (31 octombrie – 2 noiembrie 2008), celei din Melbourne, Australia (20-22 noiembrie) şi Cali, Columbia (11-13 decembrie 2008), această ediţie a a adus pe pistă mai puţini ciclişti ca de obicei, numărul mic de concurenţi fiind datorat faptului că anul trecut a fost unul olimpic (Jocurile Olimpice de la Beijing).

Dat fiind şi numărul mic de Cupe Mondiale programate pe velodrom în acest sezon (5) şi fatului că s-au organizat în diferite colţuri ale Globului, nu toţi concurenţii au putut participa la toate etapele, drept pentru care în topul clasamentelor avem şi nume mai puţin cunoscute. Un exemplu este Lyubov Shulika, din echipa Ucrainei, cea care şi-a trecut în palmares cea mai bună reprezentaţie la nivel de elită la Melbourne, unde a luat aurul în două curse în faţa germanei Christian Muche şi tot din echipa Ucrainei, Vitaliy Shchedov conduce clasamentul la urmărire individual, printr-un loc doi la Manchester şi un loc trei la Melbourne, tânărul în vârstă de 21 de ani îmbracând tricoul alb.

Marea Britanie care a luat o bine meritată pauză după demonstraţia de la Olimpiadă, fiind mai puţin reprezentată în ediţiile anterioare de Cupă Mondială, a fost surclasată de Germania şi Spania care ocupau înaintea de competiţia de la Beijing locul întâi şi doi.

În prima zi, 16 ianuarie 2009, au fost programate probele de urmărire individual, sprint pe echipe şi proba pe puncte la masculin şi urmărire individual, scratch şi sprint la feminin. Dacă Noua Zeelandă a reuşit o dublă de aur la urmărire individual feminin şi masculin prin Alison Shanks şi tânărul Jesse Sergent, Franţa a dominat sprintul pe echipe – Cofidis prin Mickael Bourgain, Kevin Sireau şi Francois Pervis locul 1 şi echipa naţională formată din Gregory Bauge, Michael D’Almeida şi Thierry Jollet, locul 2. Proba pe puncte a fost câştigată de britanicul Chris Newton, de altfel el fiind şi învingătorul de la Cupa Mondială de anul trecut la această probă. În proba de sprint feminin s-a impus detaşat Simona Krupeckaite (Lituania), iar rusoaica Evgeniya Romanyuta a câştigat la Scratch.

A doua sesiune de sâmbată, 17 ianuarie, a fost una norocoasă pentru Malaiezia, pentru care Rizal Tisin şi Azizul Hasni Awang i-au adus aurul în probele de contratimp 1 km, respectiv keirin. La scratch cel mai bun s-a dovedit a fi neo-zeelandezul Hayden Godfrey care a reuşit să-l întreacă pe Chris Newton. Protagonistele la urmărire pe echipe au fost echipele Toshiba (Australia) şi echipa Noii Zeelande. Accelerând în ultimul kilometru australienii Leigh Howard, Glenn O’Shea, Rohan Dennis şi Mark Jamieson s-au impus cu aproape o secundă şi o medie de 59,505 km/h în faţa neo-zeelandezilor. Lituanianca Simona Krupeckaite va smulge o altă medalie de aur în proba de contratimp 500 m. În proba pe puncte Jarmila Machacova (Cehia) o va devansa cu 2 puncte pe chinezoaica Cui Wang.

Astăzi, 18 ianuarie, ultima zi de concurs a adus victoria francezului Gregory Bauge la sprint, în timp ce lituanianca Simona Krupeckaite cu medalia cîştigată în proba de Keirin a ajuns la a treia medalie de aur în acest tur al Cupei Mondiale. Şi echipa Toshiba a reuşit o a doua victorie, de data asta la Madison. Ultima proba de urmărire feminin a fost revendicată de echipa Noii Zeelande formată din Kaytee Boyd, Lauren Ellis şi Alison Shanks.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.