Un circuit de 148 km între Snapper Point şi Willunga, 2 sprinturi intermediare la kilometrii 40,3 şi 80,6 şi o căţărare pe Dealul Willunga nu foarte lungă (3 km), dar cu o pantă de 7,5%, pe care rutierii au urcat-o de două ori au fost caracteristicile etape regine din Tour Down Under de anul acesta.

După 25 de km de la startul dat în apropierea plajei Aldinga, octetul format din Jack Bobridge şi Travis Meyer (ambii de la Uni SA), Matthieu Sprick (Bouygues Telecom), Julien El Fares (Cofidis), Anders Lund (Saxo Bank), Serguei Klimov (Team Katusha), Emanuele Bindi (Lampre-NGC) şi Imanol Erviti Ollo (Caisse d’Epargne) a evadat din plutonul cursei. Meyer va lua ambele sprinturi intermediare. Klimov va ataca pe prima ascensiune a Dealului Willunga, dar va fi întrecut de Bobridge care a trecut primul peste vârf. Căţărarea a dus în spatele celor doi la scindarea plutonului în două, primul grup de 50 de rutieri incluzându-i pe Davis, Graeme Brown şi Armstrong.

Bobridge şi Klimov vor fi prinşi de David Moncoutie (Cofidis) în urmărirea căruia au plecat Matthew Lloyd (Silence-Lotto), Adam Hansen (Columbia-High Road) şi Armstrong. Lloyd se va dovedi cel mai sprinten ajungând primul, urmat la 200 de m de un grup de 10.

Cu 10 km înainte de final cele trei grupuri se vor contopi, Quick Step va aborba din nou o bună tactică şi Davis le va răsplăti eforturile aducând a treia victorie pentru echipa sa la această ediţie a Turului. Cu toate că Davis spunea că “În ciclism se poate întampla orice*, cu cele 25 de secunde pe care le are la general în faţa lui O’Grady, rutierul de la Quick Step se poate considera deja învingător al Turului.

Clasament etapa 5

1 Allan Davis (Aus) Quick Step                             3h28’33”
2 José Joaquin Rojas Gil (Spa) Caisse d’Epargne
3 Martin Elmiger (Swi) AG2R La Mondiale
4 Stuart O’Grady (Aus) Team Saxo Bank
5 Jérémy Roy (Fra) Française Des Jeux

Clasament general

1 Allan Davis (Aus) Quick Step                           17h44’59”
2 Stuart O’Grady (Aus) Team Saxo Bank                    +25″
3 José Joaquin Rojas Gil (Spa) Caisse d’Epargne         +30″
4 Martin Elmiger (Swi) AG2R La Mondiale                   +30″
5 Michael Rogers (Aus) Team Columbia – High Road +38″

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.