Reţeta standard care se aplică în cazul unor accidente este o pauză de 6 până la 8 săptămâni şi o reţetă serioasă, cu unguente şi antiinflamatoare. Există totuşi anumiţi paşi care trebuie făcuţi pentru a nu pierde două luni de antrenament şi pentru a vă păstra forma fizică.

Nu utilizaţi în exces medicamentele antiinflamatoare!

Pentru cei mai mulţi dintre noi a devenit aproape un reflex mersul la farmacie şi cumpărarea unui antiinflamator, în cazul unei entorse de exemplu. “Medicamentele care ajută la calmarea durerii sunt ok dar dacă încercăm să scăpăm repede de inflamaţie, în perioada imediat următoare accidentării, este foarte posibil să întârziem vindecarea”, spune Andrew Pruitt (Directorul Centrului pentru medicină şi sport din Colorado şi autorul cărţii “Andy Pruitts Medical Guide for Cyclists”). Medicamentele antiinflamatorii inhibă enzimele numite prostaglandine, care ajută la circulaţie în zona accidentată şi cresc permeabilitatea ţesutului, aşa că perioada de recuperare va creşte. În primele 48 de ore utilizaţi doar un medicament care calmează durerea şi încercaţi să nu încetiniţi procesul de vindecare. După cele 48 de ore puteţi utiliza un antiinflamator, spune Pruitt.

Faceţi mişcare!

Odihna recomandată în astfel de cazuri nu înseamna că trebuie să vă aruncaţi pe canapea în faţa televizorului. Nu forţaţi partea accidentată dar faceti cât mai multă mişcare, pentru a nu lăsa organismul să îşi încetinească ritmul normal. Încercaţi să mergeţi la bazin, să înotaţi, şi după ce problema nu mai este atât de acută încercaţi să pedalaţi uşor pe trainer.

Mâncaţi sănătos!

Cu toate că nu mai faceţi sport pentru o perioadă, organismul arde cu 10% mai multe calorii atunci când se află în procesul de vindecare.

“Este important să îi furnizăm organismului ce are nevoie în procesul de vindecare” spune Liz Applegate, autoarea cărţii “Bazele nutriţiei în sport”. Ea recomandă o alimentaţie bogată în proteine, pentru creşterea musculaturii şi a ţesuturilor. Alţi nutrienţi absolut necesari în perioada de recuperare după accidentare sunt: fier, atât de necesar sângelui şi zinc, pentru a grăbi vindecarea. Ambele pot fi găsite în grâu şi alte cereale. Vitaminele A şi C vă ajută când aţi avut un accident şi pielea este zgâriată. În cazul fracturilor  corpul are nevoie de calciu pentru a se reface. Încercaţi să ajungeţi la un minim de 1,500 mg de calciu pe zi.

După refacere utilizaţi metoda “Pentru fiecare săptămână de repaos, două de antrenament”!

Nu faceţi antrenamente foarte grele până când nu vă intraţi în formă. Dacă sunteţi nevoiţi să staţi pe tuşă 3 săptămâni atunci faceţi antrenamente de bază timp de 6 săptămîni, pentru a reveni la forma iniţială. Orice exces poate solicita zona afectată şi poate distruge munca făcută.

Antrenamente cu prietenii dar finalul de unul singur.

În acele săptămîni în care faceţi antrenamente pentru revenire încercaţi să nu cădeţi în capcana comparaţiilor cu ceilalţi colegi. Dacă ieşiţi pe şosea rămâneţi în spatele grupului pentru o perioadă şi nu forţaţi. Dacă simţiţi că ceva nu este în regula rămâneţi în ritmul care vă convine şi pedalaţi cu frecvenţă mare.

Urmăriţi semnalele pe care le dă organismul!

Este normal să simţiţi disconfort în zona accidentată la începutul antrenamentelor de refacere. De cele mai multe ori senzaţia de disconfort trebuie să dispară după ce vă încălziţi. Dacă durerea persistă mai bine renunţati. Cele mai frecvente probleme apar atunci când zona accidentată este forţată prea devreme. După o perioadă de repaos organismul este extrem de vulnerabil la supraantrenament, este o perioadă în care trebuie să respectaţi cu sfinţenie zilele de repaos.

Descoperiţi cauza accidentării şi evitaţi să faceţi aceeaşi greşeală!

Dacă accidentarea este una clasică, cum ar fi tendinita, nu săriţi înapoi în şa fără să găsiţi o explicaţie pentru această problemă. Faceţi o ajustare corectă a bicicletei, pentru a fi siguri că aceasta se potriveşte anatomiei voastre. O ajustare corectă a bicicletei previne durerile şi amorţelile, oferind de asemenea condiţiile necesare obţinerii unor performanţe mai bune.


4 COMMENTS

 1. Foarte frumos scris.
  In martie 2007 am suferit o reconstructie de ligament incrucisat anterior la genunchi care m-a scos din forma total. Stiind ca recuperarea este una indelungata si destul de dureroasa am citit tot ce am gasit despre acest lucru si m-am apucat de pedalat inca de la 3 saptamani de la interventie. Mersul pe jos inca era o problema deoarece nu imi puteam lasa greutatea pe picior. La primele iesiri aveam problema cu flexia genunchiului si amorteala din muschi, dar curand am inceput sa pot pune si forta pe miscare si mi-a crestut si modilitatea. In iunie (3 luni de la interventie), la incurajarea unor prieteni am participat pentru prima data la un concurs de mountain bike, maratonul de la Medias si spre surpriza mea, fara nici un pic de antrenament in afara de cel de recuperare am ajuns pe 21 la proba de 40 km. Un rezultat modest totusi, dar o realizare pentru mine pentru ca dupa 3 luni ar fi trebuit sa incep efortul fizic doar.
  Daca nu as fi inceput sa pedalez asa de repede si nu as fi pus asa de mult accent pe recuperare, probabil si la sfarsitul anului as fi avut dureri si o mobilitate extrem de limitata.
  Asa cum a scris Ovidiu, folosirea chibzuita a produselor farmaceutice si recuperarea intensa, dar nu exagerata, reprezinta calea spre o vindecare rapida si cine stie, poate si o imbunatatire a performantelor.

 2. Ovidiu – acelasi, scurt si la obiect. Multumiri pt articol. Atat imi permit sa adaug: pe langa cele de mai sus, este necesara o atitudine pozitiva, optimista, moral ridicat.
  TOATE CELE BUNE!

 3. lucrez in domeniu recuperarilor medicale si doresc sa i ajut pe cei ce doresc sa faca recuperare medicale (fara durere) , daca sunte ti interesati contactati ma 0728 312 489 gabi.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.