La două zile de la încheierea competiţiei masculine a Turului Qatar a avut loc şi cursă rezervată ciclistelor. Victoria finală a revenit ciclistei belgiene Kirsten Wild, care a depăşit-o cu patru secunde pe italiana Giorgia Bronzini şi cu 21 de secunde pe australiana Kirsty Broun.

Purtând acelaşi nume ca şi competiţia masculină, Turul Qatar a fost prima cursă feminină profesionistă din zona Orientului Mijlociu. În cifre, întrecerea s-a desfăşurat între 8 şi 10 februarie, a însumat 313 km distribuiţi pe parcursul a trei etape cu trasee în lugime de aproximativ 100 km fiecare, programate în apropierea capitalei, Doha. 90 de rutiere aparţinând la 15 echipe s-au întrecut pentru tricoul auriu de lider, cel argintiu al deţinătoarei celor mai multe puncte şi cel bleu pentru cea mai bună tânără.

Prima care a îmbrăcat tricoul de lider a fost italiana Giorgia Bronzini, care le-a întrecut în prima etapă pe Kirsten Wild (Cervelo) şi Ellen van Dijk (Columbia). Etapa cu punct de start Muzeul de Artă Islamică a avut un traseu aproape plat, purtând ciclistele spre nord pentru a coborî din nou spre Doha, şi a numărat 94 km. Unui grup de 8 rutiere, care s-au depărat de pluton la kilomtrul 10, i se vor alătura alte 13 cicliste la jumătatea traseului. Cea mai iute la final dintre cele 21 va fi Bronzini.

Pe parcursul celor 110 km ai etapei a doua s-au făcut multe încercări de evadare. Cea norocoasă va fi cea a Evei Lutz (Nurnberger Versicherung) şi a Veronicăi Andreasson (Bilga), care se rup de pluton cu 12 kilometri înainte de linia de finish, pe care o vor trece cu 14 secunde în faţa unui grup condus de australiana Rochelle Gilmore. Kirsten Wild învingătoare în primul sprint de la kilometrul 78 şi plasată a doua în cel de-al doilea de la kilometrul 96 a preluat conducerea la general.

Cea mai rapidă etapă va fi ultima (Camel Race Track – Al Khor Corniche, 109km), la capătul căreia aceeaşi Giorgia Bronzini va aduce victoria echipei Italiei. Împunându-se însă la sprinturile individuale de la kilometrii 30 şi 97, Kirsten Wild îşi va asigura victoria finală.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.