Repetând performanţa de anul trecut, campionul olimpic de contratimp, elveţianul Fabian Cancellara (Saxo Bank) a parcurs cel mai rapid cei 3,9 km ai prologului care a deschis Turul Californiei, oprind cronometrul la 4’32,9”. La 1,2 secunde va sosi învingătorul din ultimele două ediţii ale competiţiei, nimeni altul decât americanul Levi Leipheimer (Astana), urmat de conaţionalul său David Zabriskie (Garmin-Slipstream), campionul Americii la contratimp. În ciuda celor 10 grade Celsius şi a ploii mărunte cernută spre finalul probei pubicul a fost prezent în număr destul de mare, mai ales pentru a-l vedea pe Lance Armstrong (Astana), care se va plasa pe locul 10, la 4,3 secunde de Cancellara. Un alt american care îşi marchează întoarcerea în lumea ciclismului cu această cursă, Floyd Landis (OUCH-Maxxis), a încheiat pe poziţia 90, la 20 de secunde de învingător, probabil resimţindu-se după căzătura din ziua precedentă din timpul antrenamentului. O echipă care a demarat în forţă a fost Columbia-Highroad, cu 3 rutieri în top 10; Michael Rogers a ratat podiumul cu o miime de secundă, George Hincapie s-a clasat al şaselea şi australianul Mark Renshaw pe locul opt. Mark Cavendish, sprinter al aceleiaşi echipe Columbia a ieşit pe 11, la o secundă de Armstrong.

O cursă pe etape relativ nouă, Turul Californiei a ajuns anul acesta la ediţia a patra. Alături de Turul Georgiei este unul din cele mai importante evenimente cicliste ale Statelor Unite ale Americii (de la desfiinţarea cursei Coors Classic în 1988), din 28 octombrie 2006 fiind ridicată la rangul de cursă 2.HC (franceză: Hors categorie).

Încercând o abordare diferită faţă de precedentele competiţii organizate, etapele conţin semnificativ mai multe căţărări. Excepţie fac prologul scurt din prima zi, uşor ondulat în primul kilometru şi plat în ultima parte, etapa a cincea dintre Visalia şi Paso Robles, de-altfel şi cea mai lungă şi etapa de contratimp care îi va urma (un plat relativ). Şi totuşi, contratimpul de la Solvang pare a fi o etapă cheie pentru câştigarea turului.

O etapă interesantă pare etapa a patra, cu 4 căţărări şi 2 sprinturi intermediare, în timp ce ultima etapă, ce propune căţărarea Palomar (18 km, 7% pantă medie) nu va fi una de paradă. Şi nici vremea nu vrea să ţină cu protagoniştii noştri, fiind aşteptate zile răcoroase şi pe alocuri ploi pe durata evenimentului.

Dacă pe hârtie arată ca o altă ediţie croită pe placul învingătorului din ultimele două ediţii, americanul Levi Leipheimer putem avea surpriza unui alt mare nume sau, de ce nu, a unuia mai puţin cunoscut. Echipele Columbia-Highroad şi Saxo Bank îsi aduc trupa de elită, cea de-a doua aducându-i pe Fabian Cancellara, Juan José Haedo, Stuart O’Grady, Mark Cavendish şi fraţii Schleck. De menţionat sunt de la Quick Step Tom Boonen şi Carlos Barredo, de la Rabobank Oscar Freire şi Robert Gesink, de la Garmin-Slipstream Christian Vande Velde şi David Zabriskie, în timp ce Carlos Sastre şi Thor Hushovd vor conduce noua echipă Cervelo TestTeam.

Nu doar Armstrong va atrage privirile în acest tur, Floyd Landis şi proaspătul întors în ciclismul profesionist Ivan Basso vor fi cu siguranţă  în atenţia fanilor ciclismului.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.