Reuniți pentru câteva zile la Oradea, cicliștii din loturile R.P. Române, R.P. Cehoslovace și R.P. Ungare, care se pregătesc pentru cea de-a 16-a ediție a Cursei Păcii au participat la câteva importante concursuri de verificare. Condițiile de concurs au fost diferite (circuit-contracronometru-drum plat-munte) și au solicitat din plin eforturile participanților. Ținând seamă că aceste întreceri au avut rolul de a verifica gradul de pregătire al sportivilor vom face câteva considerațiuni menite să scoată în evidență atât plusurile cât și minusurile constatate cu acest prilej.


Lotul de cicliști al R.P. Ungare a fost un slab adversar pentru alergătorii noștri cât și pentru oaspeții cehoslovaci. Se pare că antrenorul G. Viszt n-a reușit să-și pună în formă elevii și nici să creeze coeziunea necesară unei echipe care va evolua într-o întrecere de 15 etape de-a lungul a peste 2500 km. Doar Megyerdi este ceva mai activ, deși nici acesta n-a arătat nimic în proba contracronometru. Balaszko este o revelație a lotului, dar lipsa sa de experiență în marile întreceri va creea dubii serioase selecționerilor. În rest, Aranyi – destul de în vârstă – pare plictisit, Mezei nu este ”pus pe picioare”, Kovacs, Mezsaros și Juhasz de asemenea. Antrenorul maghiar va avea mult de furcă pentru a-i pune pe cicliștii maghiari într-o formă cât de cât acceptabilă.


Lotul de cicliști al R.P. Cehoslovace constituie o plăcută surpriză. El a fost un partener valoros de întrecere pentru rutierii noștri. Antrenorul Menhart are la dispoziție un lot puternic. Deși Smisek nu este prezent la pregătire, alți cicliști de valoare sunt gata să alcătuiască o echipă valoroasă. Alergătorii cehoslovaci au câștigat două etape (prin Volf la circuit și Smolik în etapa Oradea – Piatra Craiului – Oradea) și au fost foarte aproape (la 12 sec.) de echipa noastră, în cursa contracronometru. De altfel este demn de subliniat faptul că în această cursă echipa a II-a a echipei R.P. Cehoslovace a avut o comportare aproape la fel de bună ca și prima, clasându-se pe locul III la o mică diferență de primele clasate. Din aceasta se poate desprinde faptul că aproape toți cei 10 alergători cehoslovaci sunt la aproximativ același nivel de pregătire. Dacă ar fi să-l ”ajutăm” pe antrenorul Menhart în alcătuirea lotului ne-ar fi foarte greu deoarece Hasman, Schejbal, Heller, Kvapil, Laczo, Smolik, Volf și Bugner sunt la fel de buni.


Firește, am urmărit cu mai multă emoție evoluția alergătorilor noștri. Ne pare rău însă că pe unii dintre ei nu i-am putut vedea la lucru în plenitudinea forțelor. Ziegler n-a evoluat decât într-o singură etapă la nivelul posibilităților sale (prima pe șoseaua Beiuș) fiindcă apoi a contractat o bronșită. Cristescu – bun în anii trecuți pe munte – n-a rezistat acum pe Piatra Craiului deoarece nu se simte bine. Ion Cosma nu s-a pus încă în formă și n-a făcut față concursurilor. C. Dumitrescu – puțin prea mofturos – se plânge că nu este în formă. Am fi fost gata să-l credem deoarece mai bine de 100 de km în prima etapă (Oradea – Beiuș – Oradea) a stat la periferia plutonului, dar când eram gata să consemnăm acest lucru a ”fugit” ca un bolid din pluton și a câștigat etapa cu avans. Să fie oare o subestimare a forțelor sau un mod de eschivare de la munca din  pluton? Acum când ne punem mari speranțe în evoluția acestui talentat și experimentat sportiv, este cazul să participe efectiv la toate eforturile colectivului, să împrumute din vasta sa experiență și altor alergători mai tineri. Așadar despre acești rutieri nu se pot spune prea multe lucruri. Cel mai în formă dintre alergători – în etapa actuală – este Gh. Rădulescu. Activ mereu, prezent ”în prima linie”, el este un bun exemplu și pentru ceilalți. Ion Ardeleanu este o adevărată revelație. Chiar la contracronometru unde nu-l știm specialist, ne-a arătat o forță nebanuită. Se poate spune că în acea cursă a muncit – alături de Gh. Rădulescu – cel mai mult. Stoica – excepție făcând cursa contracronometru – se prezintă bine. Simion Ariton – de la care așteptăm de multă vreme să se lanseze – este în nota sa obișnuită. Gh. Neagoe și N. Grigore se prezintă muncitori, plin de intenții bune.


Antrenorul E. Golgoți mai are mult de lucru. El va trebui să privească atent și modul de pregătire al sportivilor cehoslovaci și să preia ceea ce crede că îl poate ajuta.


Firește, E. Golgoți și-a fixat un plan de pregătire verificat și aprobat de forurile competente. Obiectivele pe care și le-a propus au fost atinse. Este însă bine ca pe parcurs, în funcție de condiții, să facă modificările de rigoare. Avem speranța că acest tânăr antrenor va ști să conducă echipa la performanța care și-a propus-o ca obiectiv.


HRISTACHE NAUM

SPORTUL POPULAR, 2 APRILIE, 1963

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.