Spaniolul Francesco Mancebo (Rock Racing) a reuşit să uimească atât audienţa, cât şi cei 136 de rutieri care au luat startul în prima etapă a Turului Californiei. Atacând la debutul cursei şi ţinându-se departe de urmăritori, rutierul în vârstă de 32 de ani a obţinut victoria de etapă, îmbrăcând totodată şi tricoul de lider la general.

Mancebo va iniţia ceea ce părea o evadare fără şanse puţin după startul dat în oraşul Davis. Cu 173,2 km în faţă, până la Santa Rosa, punctul final al etapei, rutierul de la Rock Racing va menţine un ritm susţinut, fiind ajuns iniţial doar de 2 rutieri Tim Johnson (OUCH-Maxxis) şi David Kemp (Fly V-Australia). Johnson şi Kemp îl vor însoţi însă doar pe o porţiune de 50 km, Mancebo descotorosindu-se de ei pe a doua căţărare a zilei – Howell Mountain Road.

Pe coborâre cei doi rutieri vor fi înghiţiţi de grupul de urmăritori în rândul cărora se numărau şi nume importante – Levi Leipheimer şi colegul său de la Astana Lance Armstrong, Andy Schleck şi Jens Voigt de la Saxo Bank, Thomas Lovkvist şi Michael Rogers (Columbia – Highroad), David Zabriskie (Garmin – Slipstream), Robert Gesink şi Mollema (Rabobank), Ivan Basso (Liquigas), Floyd Landis (OUCH-Maxxis). Din grup nu vor lipsi Vincenzo Nibali (Liquigas) şi Jurgen Van de Walle (Quick Step) cei care vor lansa un atac creeând confuzie în grupul aflat pe urmele lui Mancebo. Cei doi îl vor şi ajunge în ultimul tur de circuit din Santa Rosa, dar spaniolul va găsi forţa de a-i întrece pe linia de sosire.

Victoria de etapă este pusă de mulţi pe seama proastei recepţii radio care nu a permis o comunicarea în anumite intervale de timp (de altfel şi transmisia TV a fost una foarte proastă) – s-a anunţat târziu în cursă faptul ca va fi luat în considerare pentru stabilirea clasamentului general timpul înregistrat la prima trecere a liniei de sosire şi nu cel dinaintea ultimului tur.

În condiţiile în care Cancellara va abandona cursa în zona de alimentare, răpus de o febra ridicată, Mancebo va purta în etapa a doua tricoul auriu.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.