Dacă anul trecut lui Mark Cavendish îi era anulată victoria din etapa a şaptea, fiind penalizat cu 20 de secunde datorită faptului că a fost escortat înapoi în pluton de maşina tehnică după un incident, etapa a patra de anul acesta îi aduce britanicului prima victorie în competiţia organizată în California. Cavendish i-a întrecut în sprintul final pe Tom Boonen (Quick Step) şi Juan José Haedo (Saxo Bank).

Urmând un curs ascendent pe parcursul celor 187,7 km de la punctul de start (Merced) până la cel de finish (Clovis), cu patru căţărări pe traseul ce a traversat Munţii Sierra Madre, etapa a patra a Turului Californiei nu părea una pentru sprinteri. Însă cu trei, patru coechipieri langă el pe căţărări Cavendish a avut sprijinul moral necesar pentru a depăşi urcuşurile dificile şi a avut astfel ocazia de a se implica în sprintul final.

Încercările de evadare vor curge chiar din momentul când s-a dat startul real. După 2 încercări nereuşite, la kilometrul 20 al cursei, Jason McCartney (Saxo Bank) îl va lua cu el pe Serge Pauwels de la Cervélo, iniţiind ceea ce va fi evadarea zilei. Pe prima căţărare li se vor alătura Floyd Landis (OUCH-Maxxis) şi fostul său coleg de la Phonak, Tyler Hamilton, acum rutier la Rock Racing, în timp ce Paco Mancebo, dornic de a mai câştiga puncte în clasamentul căţărătorilor, se afla în urmărirea celor patru.

Mancebo va aduna punctele primelor două căţărări, moment în care va decide să se întorcă în pluton. Evadarea nu ar fi avut nici o şansă dacă Mancebo, aflat la 53 de secunde de Leiphiemer la general ar fi rămas cu fugarii. Echipa Astana ar fi plecat ţintă în urmărirea lor. Astfel Hamilton, McCartney şi Pauwels vor avea ocazia de a se depărta la 6 minute de pluton în momentul celui de-al doilea sprint al etapei, cel de la Oakhurst, chiar la poalele ultimei căţărări – Crane Valley Road. Vor fi ajunşi cu 3 km înainte de final. În sprintul final Cervélo a încercat tactica din etapa precedentă, dar un atac al lui Pedro Horrillo (Rabobank) va permite lui Mark Renshaw să îl lanseze pe Cavendish.

Cu toate că vremea a fost mult mai plăcută, etapa nu a fost lipsită de incidente. Implicaţi într-o căzătură Oscar Freire (Rabobank) şi Kim Kirchen (Columbia-Highroad), care şi-a prins fâşul în roată vor părăsi cursa. În total 11 rutieri au părăsit competiţia cu ocazia acestei a patra etape.

Leipheimer rămâne in fruntea clasamentului, ameninţat de Michael Rogers (Columbia-High Road) şi Dave Zabriskie (Garmin-Slipstream), de care îl despart 24, respectiv 28 secunde. Lance Armstrong (Astana) se menţine pe locul 4, la 30 de secunde de conaţionalul său. De remarcat faptul ca echipa Astana are 5 rutieri în top 10. În afara lui Leipheimer şi Lance, Christopher Horner şi Janez Brajkovic se clasează pe locurile 5 şi 6, iar spaniolul José Luis Rubiera este pe poziţia a opta.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.