Cea mai lungă etapă a actualei ediţii a Turului Californiei, cea de-a cincea a fost decisă tot de sprinteri. Întrecându-l şi de data aceasta pe Tom Boonen (Quick Step), Mark Cavendish onorează echipa Columbia-Highroad cu o nouă victorie de etapă. În lipsa liderului de la Rabobank, Oscar Freire, care a abandonat turul în etapa precedentă, Pedro Horillo va completa podiumul etapei.

Etapa, ce a făcut tranziţia între zona muntoasă a Sierrei şi zona de coastă a numărat 216,1 km, de un plat relativ desfăşurat între localităţile Visalia şi Paso Robles. Şi cum se întâmplă de obicei în asemenea etape o lungă evadare va anima cursa, conţinând rutieri ai unor echipe mai puţin cunoscute, dornici de a se face văzuţi. Matthew Crane (Jelly Belly) o va iniţia la kilometrul 10, urmat de Jeff Louder (BMC), Aussie Cam Evans (OUCH-Maxxis), Kiwi Glen Chadwick (Rock Racing), Curtis Gunn (Fly V Australia) şi olandezul Peter Weening (Rabobank).

Familiarizate cu asemenea evadări echipele îi vor lăsa pe cei 6 să atingă un avans de 7’30” până la kilometrul 95, care marca punctul cel mai înalt al cursei. Bonusurile aferente sprinturilor intermediare de la Cholame şi Shandon, îl vom avea pe veteranul Weening în tricoul galben virtual.

Cu 30 de km înainte de final, echipele din pluton vor începe să forţeze. Cei şase vor colabora frumos, rotindu-se la trenă, însă pe măsură ce diferenţa faţă de pluton scădea Weening va ataca pe o mică ascensiune. Gunn şi Louder nu vor ţine ritmul, dar şi ceilalţi patru rutieri vor fi prinşi cu 5 km înainte de linia de finish. Columbia, Cervélo, Liquigas, QuickStep toate aveau reprezentanţi în faţă. În ultimul kilometru, în uşoară pantă descendentă Hincapie şi ulterior Renshaw îl vor purta pe Cavendish către victoria finală.

Levi Leipheimer (Astana) a încheiat cursa în top 20 rămânând neclintit pe prima poziţie la general, înaintea contratimpului de mâine. Francisco Mancebo (Rock Racing) a avut o zi liniştită fără căţărări care ar fi putut să îl detroneze de pe prima poziţie în clasamentul căţărătorilor, dar a pierdut poziţia de lider în cel clasamentul sprinterilor în favoarea lui Cavendish.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.