Rezistând atacurilor ce au avut loc pe parcursul ultimei etape a Turului Californiei, Levi Leipheimer şi-a asigurat a treia victorie în cea mai lungă, dificilă şi cea mai populară ediţie de până acum a acestei competiţii. Americanul de la Astana a încheiat cursa la 40 de secunde de învingătorul etapei Frank Schleck (Saxo Bank), menţinându-şi la general cele 36 de secunde faţă de David Zabriskie (Garmin-Slipstream) şi 45 faţă de Michael Rogers (Columbia-Highroad), ocupanţii locurilor doi şi trei la finalul turului.

Reuşind să parcurgă şi ultima etapă, Mark Cavendish a plecat acasă cu tricoul verde de cel mai bun sprinter pe umeri. În urma abandonului lui Mancebo, prima treaptă a clasamentului căţărătorilor a revenit americanului Jason McCartney de la Saxo Bank, care a încheiat competiţia cu 39 de puncte. Robert Gesink (Rabobank) a fost declarat cel mai bun tânăr, iar lui Schleck i-a fost decernat titlul de “cel mai curajos rutier” al ultimei etape.

Ultima etapă a purtat cei 97 de rutieri care mai rămăseseră în cursă 155,8 km de la Rancho Bernardo, până în cel mai sudic punct ce a fost atins în acest tur – Escondido. Parcursul sinuos, cu 4 căţărări pe traseu a permis numeroase evadări şi regrupări, fără ca Leipheimer să fie prins cu garda jos.

Pentru a-şi apăra tricoul de cel mai bun căţărător, Jason Mccartney (Saxo Bank) va ataca chiar pe prima căţărare situată la doar 5 km de la start. Va fi insoţit de Steven Cozza (Garmin-Slipstream) şi ulterior li se va alătura şi coechipierul lui Mccartney, Andy Schleck. Au urmat numeroase atacuri şi reintegrări în pluton, pentru ca pe cea mai înaltă căţărare din tur, Muntele Palomar (1,871m, 16 km lungime, 10% pantă medie) să se formeze un grup numeros ce îi cuprindea pe McCartney, fraţii Schleck, David Zabriskie şi Tom Danielson (Garmin-Slipstream), Michael Rogers (Columbia-Highroad), Jens Voigt (Saxo Bank), Stef Clement (Rabobank) ajunşi din urmă de Robert Gesink (Rabobank) şi Vincenzo Nibali (Liquigas). Printre ei se afla izolat de coechipierii săi şi Levi Leipheimer. Voigt va trece primul vîrful, urmând un atac al lui Schleck, care îi va lua după el pe Vincenzo Nibali (Liquigas), Glen Chadwick (Rock Racing) şi Bauke Mollema (Rabobank).

Astana va prelua controlul şi nu le va permite celor patru să se depărteze prea mult, pe ultima căţărare, Cole Grade cu Armstrong în frunte plutonul va reduce avansul la mai puţin de un minut. De-altfel Chadwick şi Bauke Mollema vor fi prinşi. Nibali şi Schleck vor reuşi să se menţină în fruntea cursei şi în faţa a 300 000 de spectatori luxemburghezul a trecut primul linia de sosire. Bătălia pentru locul trei s-a dat între George Hincapie (Columbia-Highroad) şi Rory Sutherland (OUCH), cel dintâi dovedindu-se victorios.

Această ediţie a fost cea mai aprinsă de până acum, ce a adunat un număr record 2 milione de spectatori cu ocazia revenirii lui Armstrong.

Clasament final

1 Levi Leipheimer (USA) Astana 31h28’21”
2 David Zabriskie (USA) Garmin – Slipstream +36″
3 Michael Rogers (Aus) Team Columbia – Highroad +45″
4 Jens Voigt (Ger) Team Saxo Bank +1’10”
5 Thomas Lovkvist (Swe) Team Columbia – Highroad +1’29”
6 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas +1’37”
7 Lance Armstrong (USA) Astana +1’46”
8 Robert Gesink (Ned) Rabobank +1’54”
9 Thomas Danielson (USA) Garmin – Slipstream +2’24”
10 José Luis Rubiera (Spa) Astana +2’48”

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.