Vremea rea, a nins, e frig… Rutierii din lotul național o sfidează. Sunt gata de plecare în antrenamentul de 80 de km pe șoseaua spre Ploiești. Ne oprim şi noi sa aflam noutăţile direct de la sursă.

– Cum e, Mircea Romașcanu?

– Greu, foarte greu ! Ne chinuim, dar am învățat să strângem din dinți. Cu cât e mai greu acum, cu atât va fi mai ușor la vară, în competiții. Ș în ciclism asta este totul. Ieri, ploaia ne-a murat, frigul ne-a intrat în oase. În noaptea asta a nins și vedeți cum arată drumurile. Dar merge…

– Ce obiective ai anul acesta ?

–  ”Cursa Păcii” și Campionatul Balcanic.

– Dar ”Turul României” ? Admis în calendarul U.C.I., a ieșit din nou în lume…

– Aș vrea să-l câștig, să fiu primul cu trei victorii !

– La Olimpiadă nu te gândești ?

– Mai mult ca la orice. E ultima mea șansă, in 1988 voi fi prea ”bătrân” pentru bicicletă. Deocamdată nu ne spune nimeni nimic. Aș munci și ziua și noaptea pentru îndeplinirea oricărui barem. Mă doare gândul că după atâtea performanțe în 1983 – care au fost socotite bune – peste noi se trece cu vederea ca peste o pagină albă dintr-o carte.

Nicolae Voicu, antrenorul de peste 3 decenii al ”tricolorilor”, omul încărunțit pe drumurile țării și ale lumii, îi privește grijuliu pe băieții echipați să poată rezista cât de cât frigului de miez de iarnă. E gata să dea semnalul de plecare.

– Câți kilometrii ați rulat până acum ?

– De la jumătatea lui noiembrie, să fi făcut vreo 3000.

– Și până la prima competiție mai este încă timp.

– Da, o lună și jumătate. La 1 martie va începe sezonul cu ”Cupa Dinamo”. Apoi, între 25 martie și 1 aprilie, ”Cupa Federației”, iar pe urmă obișnuitele starturi peste hotare dinaintea ”Cursei Păcii”.

– După rezultatele din 1983, lumea așteaptă de la temerarii rutieri încă și mai mult în 1984.

– E firesc. Și simt că pot și că vor. Cei tineri au mai crescut în valoare, consacrații au înregistrat și ei o curbă ascendentă.

– Te gândești numai la performanțe individuale ?

– Și la cele pe echipe – în ”tururi” și în proba de 100 km contratimp, chiar și posibilitățile rutierilor de afirmare pe velodrom. Performanța lui Gheorghe Lăutaru la Universiadă ne-a stimulat pe toți, ne-a deschis încă o poartă…

Lângă antrenorul emerit al ciclismului, Nicolae Voicu și lângă liderul sportului nostru cu pedale, Mircea Romașcanu, se află alți 7 dinamoviști (Gh. Lăutaru, Costică Paraschiv, Cornel Nicolae, Constantin Căruțașu, Ionel Gancea, Valentin Constantinescu și Gabriel Florea), 2 rutieri de la Steaua (Olimpiu Celea și Cristian Neagoe; după ce s-au afirmat în competițiile naționale, steliștii antrenorului Ion Stoica se lansează acum și în întrecerile internaționale cu o ambiție încă și mai mare) și doi de la Metalul Plopeni (asociație sportivă de bază în ciclismul românesc, impulsionată de fosta vedetă a șoselei, astăzi antrenorul Constantin Ciocan): Nicolae Aldulea și Vasile Apostol.

Nicolae Voicu a dat semnalul de plecare și cei 12 cicliști au pornit să ”taie” gerul cu gândul la arșița verii. În timp ce Francesco Moser se antrenează pe platourile înalte de la Ciudad de Mexico, pentru a-i smulge lui Eddy Mercx recordul mondial al orei, iar Bernard Hinault s-a despărțit de Cyrille Guimard și-și programează pregătirile pe computer cu dorința de a dobândi a 5-a victorie în Turul Franței, băieții noștri au vise mai modeste, mai pe puterile lor. În sportul cu pedale nu există însă isprăvi mici și isprăvi mari, bucuria victoriei fiind aceeași iar ecoul ei în lumea mare a suporterilor la fel de puternic. Alergarea pe bicicletă, recordul mondial al orei iar antrenamentul de iarnă – piatra de încercare a caracaterelor, de aceea îi iubim pe cicliști…


HRISTACHE NAUM, SPORTUL, 12 IANUARIE 1984

4 COMMENTS

  1. Da Mircea stiu din proprie experienta ce inseamna sportul de performanta in speta ciclismul In ani 60 faceam si eu ciclism ,tot la nea Nae Anii insa trec si acu iata-ma aproape leguma. Am fost coleg cu: Emil Rusu Bombonel Ciocan,Fretii Suciu Francisc Gera(dumnezeu sa-l odihneasca) Titi Gontea etc,etc Te felicit sincer pentru performantele tale. Pacat ca pe vremurile alea nu se putea trece la profesionism Acum se poate dar nu prea are cine Inca odata felicitari si o viata cat mai lunga si sanatoasa Te pupa George Draghicioiu!

  2. Bravo Mircea.R . Prima editie, cupa valea Teleajenului .2009 Poate la anul o sa fie, mai benefica si cu mai mult interes.

  3. Din intamplare am dat de aceasta pagina si cu nostalgia anilor am rasfoit cateva imagini. Mircea !..esti generatia mea si i-mi aduc aminte cu placere de rivalitatea care exista la acea vreme intre numeroasele cluburi ca :Steaua…Dinamo … Cibo Brasov . Se aduc nume mai putin cunoscute , dar cred ca i-ti amintesti de cei de la Cibo si aici fac referire la frati Suciu(Andrei si Stefan) ..Badila Mircea ..Toader Gh… Elekes Zoltan … Budea Vasile si in ultimul rand de mine . I-mi este dor de acele vremuri in care sportul in general era practicat din placere .Daca deti poze ale acelor vremuri , ai adresa mea si le astept cu placere. Cu stima -toro t –

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.