Debutul acestei competiții a avut loc în anul 1934, prima ediție fiind câștigată de bulgarul Nikolov. De altfel, toate cele 3 ediții antebelice (1934, 1935 și 1936) au fost câștigate de rutierii oaspeți, după Nikolov înscriindu-și numele pe lista câștigătorilor polonezul Daniel și francezul Galien. La reluare, în 1946, tot un alergător de peste hotare – Prosinek (Iugoslavia) – s-a aflat în fruntea întrecerii. Dintre cei 16 învingători ai ”Turului României” (până la actuala ediție), ne vom mai aminti cu plăcere de Marin Niculescu (1951), Gabriel Moiceanu (1958), Teodor Vasile (1973) și desigur de Mircea Romașcanu, cel care a primit cununa învingătorilor în ultimele două ediții – 1974 și 1983. ”Turul României” a avut însă și alți numeroși cicliști care deși nu au reușit să câștige competiția, au jucat un rol de frunte, cucerind victorii de etapă sau participând la acțiuni temerare: Martie Ștefănescu, Octavian Amza, Ion Ardeleanu, Ion Stoica, Nicolae Voicu, Constantin Ciocan, Gheorghe Neagoe, Vasile Ionescu ș.a. Pe marea lor majoritate îi vom reîntâlni în caravană în calitate de antrenori sau de arbitri. Începând de anul acesta, ”Turul României” este înscris în calendarul Federației Internaționale de Ciclism Amator.


Despre ediția 1984 a ”Turului României”

Mâine, la Câmpulung Muscel, caravana celei de-a 22 ediții a ”Turului ciclist al României”, se va așterne la drum. Timp de 8 zile ea va parcurge 1300 de km, urmând să sosească în Capitală duminică, 9 septembrie. 84 de rutieri din 5 țări vor lupta pentru cununa de învingător.


Organizat de F.R. Ciclism, de ziarul ”Sportul” și A.S. Loto-Pronosport, cu sprijinul consiliilor județene pentru educație fizică și sport și de un număr mare de împătimiți ai sportului cu pedale. ”Turul României”, care împlinește acum la ediția a 22-a, 50 de ani de la înființare, se vrea a fi o amplă manifestare sportivă demnă de evenimentul pe care îl marchează.


Întrecerea din acest an se desfășoară pe un traseu care străbate aproximativ jumătate din județele țării, înscriindu-și ruta prin zone de mare frumusețe, de mune, de deal și de șes, prin defileuri și pe creste de munte, pe lungi secvențe sinuoase și oferind competitorilor prilejul de a-și fructifica talentul și măiestria. Ca întotdeauna, ”Turul României” prilejuiește reunirea în caravană a unui număr mare dintre performerii autohtoni din sportul cu pedale. Alături de fruntașii de astăzi (Mircea Romașcanu și ai săi), de ”viitorul I” (în frunte cu Costică Paraschiv) și de ”viitorul II” (plutonul Juniorilor) se vor afla în caravană și fostele glorii ale sportului de la Marin Niculescu și Martie Ștefănescu până la Gabriel Moiceanu.


Rutierii oaspeți – din Grecia, Polonia, Siria și Turcia – reprezintă o garanție a unei permanente și acerbe dispute pentru întietate, scopul participării lor – declarat de oaspeți – fiind acela de a dinamiza și de a câștiga cursa.


Membrii caravanei sunt acum la Câmpulung Muscel. Mai sunt puține ore până la start și fiecare dintre participanți verifică ultimele detalii. Mâine, la ora amiezii, caravana se va pune în mișcare plecând de la poalele Rucărului spre Rm. Vâlcea. Succes tuturor participanților !


Hristache Naum, SPORTUL, 1 septembrie 1984


LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.