Duminică a început ediția a 22-a a Turului Ciclist al României, la startul căreia s-au prezentat 87 de rutieri din 5 țări. Competiția care marchează împlinirea a 50 de ani de la înființarea acestei întreceri, a debutat dimineață, prin defilarea participanților pe străzile orașului Câmpulung Muscel și prin festivitatea de deschidere, care a avut loc în fața primăriei. Cicliștilor le-a fost urat ”bun venit” și succes în întrecere de către primarul orașului, Gheorghe Oancea, și de către secretarul responsabil al F.R.C., Gheorghe Stănel.


Prima zi a fost deosebit de frumoasă. O vreme splendidă, un traseu în pantă ușor descendentă pe prima parte și cu un pronunțat caracter montan în cea de-a doua, un pluton gata să realizeze în serie acțiuni spectaculoase au fost ingredientele de bază. După prologul menit să dea un lider al caravanei, pe un traseu de doi kilometrii, acoperit de 3 ori de rutieri, Gheorghe Lăutaru a îmbrăcat primul tricoul galben, plutonul s-a așternut la drum pentru a parcurge prima etapă, Câmpulung Muscel – Pitești – Râmnicu Vâlcea, 120 kilometrii. Trecuseră doar vreo 2 – 3 kilometrii când patru rutieri  (Alexandru Moisescu de la Voința Cluj-Napoca, Ibrahim Alsoukni și Abdul Naser, ambii din Siria și Gheorghios Markopoulos din Grecia) s-au detașat de pluton. Intenția lor n-a putut fi pusă în practică, pentru că grupul masiv, neîngăduitor deocamdată, a anihilat-o. Alte acțiuni tulbură și ele viața în pluton, dar se sting la fel de repede, întâmpinând forța de ripostă a urmăritorilor. La kilometrul 38, se pare totuși că Valentin Constantinescu și Cornel Nicolae au o șansă. La km 45 eu au un minut avans. Să fie oare acțiunea aceasta decisivă ? S-ar putea, deoarece convine echipei naționale și formației Dinamo București, adică puternicului grup de alergători condus de Nicolae Voicu.


Rămânem lângă cei doi evadați și constatăm, kilometru de kilometru, că greul acțiunii îl duce Valentin Constantinescu, în timp ce colegul său contribuie din ce în ce mai rar și cu tot mai puțină forță la reușita acestei spectaculoase evadări. Valentin Constantinescu câștigă sprintul de la Pitești – având în spate un grup de 7 cicliști la 50 de secunde – apoi cățărăile de la Zamfirești ( km 80), cu Kanelopoulos la 30 de secunde în spatele său, la Lințești (km 90) și pe cea de la Dealu Negru (km 102) când Gheorghe Kleinpeter (Dinamo) și Ovidiu Mitran (Voința București) se aflau în cuplu. La toate aceste sprinturi cu premii sau de cățărare, Cornel Nicolae s-a aflat pe locul 2. Este evident că acțiunea inițiată la kilometrul 38 de Constantinescu și de Nicolae va reuși și că noul lider al cursei va fi unul dintre aceștia doi. Pe străzile orașului de pe Olt, un public numeros și entuziast îi încurajează, stimulându-i pentru un ritm și mai accelerat. Ei intră împreună pe stadionul ”1 Mai” și Valentin Constantinescu câștigă clar sprintul final al acestei etape.


Clasamentul etapei:

1. Valentin Constantinescu  (România) 2.58.22

2. Cornel Nicolae (Dinamo București) 2.58.32

3. Ovidiu Mitran (Voința București) 3.00.13

4. Gheorghe Kleinpeter (Dinamo București) 3.00.13

5. Evanghelos Papadakis (Grecia) 3.01.26

6. Constantin Căruțașu (Dinamo București) 3.01.26

7. Cornel Popa (Metalul Plopeni) 3.01.45

8. Gheorghe Vasiliu (Steaua București) a.t.

9. Marian Mărginean (Steaua București) a.t.

10. Zsolt Lorincz (CIBO Brașov) a.t.


În ziua a doua a tradiționalei competiții, luni, au loc două secvențe: etapa a II-a Rm. Vâlcea – Târgu Jiu, 110 km și etapa a III-a contracronometru (20 km) la Târgu Jiu.Hristache Naum, Sportul, 3 septembrie 1984

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.