Au avut deja loc anul acesta peste 100 de curse profesioniste de ciclism şi cu toate acestea adevăratul sezon competiţional începe undeva între Paris şi Nisa. Ţintind din zona central-nordică a Franţei spre faimoasa Coastă de Azur, Paris-Nisa este cunoscută ca o “cursă către soare”.

Nici anul acesta Parisul nu a găzduit startul, contratimpul organizat în prima zi avand loc la 100 km mai la sud de capitala Franţei. Traseul contratimpului ce a avut loc astăzi, o buclă de 9,3 km în sens invers acelor de ceasornic în jurul oraşului Amilly a fost parcurs de Alberto Contador (Astana) în 11’05”. Spaniolul i-a lăsat britanicului Bradley Wiggins (Garmin – Slipstream), treapta a doua a podiumului. Wiggins a fost depăşit de Contador cu 7 secunde, iar pe locul trei s-a clasat campionul Spaniei Luis-Leon Sanchez (Caisse d’Epargne) la 9 secunde de câştigător.

În completarea celor 9,3 km ai contratimpului, până la 1252,8 km vor urma alte 7 etape:

Etapa II – Luni (9 martie): Saint-Brisson-sur-Loire – La Chapelle-Saint-Ursin 195,5 km
Etapa III – Marţi (10 martie): Orval – Vichy 178 km
Etapa IV – Miercuri (11 martie): Vichy – Saint-Etienne 173,5 km
Etapa V – Joi (12 martie): Annonay – Vallon-Pont-d’Arc 204 km
Etapa VI – Vineri (13 martie): Saint-Paul-Trois-Chateaux – La Montagne de Lure 182,5 km
Etapa VII – Sâmbătă (14 martie): Manosque – Fayence 191 km
Etapa VIII – Duminică (15 martie): Nice – Nice 119 km

Pentru a evita modificarea etapelor pe parcurs datorită vremii nefavorabile, anul acesta organizatorii au evitat traversarea Masivului Central Francez, zonă în care în acestă perioadă pot apărea precipitaţii sub formă de zăpadă. Traseul trece prin partea estică a Masivului Central, traversează pitoreasca provincie Provence, ultima etapă purtându-ne pe coasta mediterană.

Etapele ce urmează, a doua şi a treia sunt destinate sprinterilor, dar din etapa a patra începe adevărata cursă. Acestă etapă a patra ne rezervă 6 căţărări de categoria a treia, însă în etapa ce urmeză vom vedea şi o căţărare de categoria 1- Col de Benas. Etapa regină a celei 67-a ediţie va fi cu siguranţă etapa a şasea, singura care se va încheia în căţărare. Montagne de Lure, supranumit “sora mai mică a Mont Ventoux”, cu o lungime de 13,8 km şi 6,6% pantă medie este introdus pentru prima oară într-o cursă importantă. Ultima etapă nu ratează căţărările de categoria 1 La Turbie şi Col d’Eze, încheindu-se pe Promenade des Anglais în Nisa.

Rutierii înscrişi la start aparţin la 30 de naţiuni, aparţinând la 20 de echipe, Franţa fiind cel mai bine reprezentată cu 40 de ciclişti. Urmează Spania cu 26 de competitori, printre care şi cel asupra cărora se îndreptă privirile multora – Alberto Contador. Câştigător al cursei în 2007, fără posibilitatea de a-şi apăra titlul anul trecut, Contador anul acesta are posibilitatea de a-şi lua revanşa.

Plasat pe locul doi anul trecut în Paris-Nisa, câştigător şi al unei etape în Turul Californiei, italianul Rinaldo Nocentini (Ag2r) pare a fi şi el în formă. Şi Sylvain Chavanel (Quick Step) şi-a început în forţă sezonul încheind pe locul doi în spatele lui Contador Turul Algarve, conducând o echipă puternică care îi are în componenţă pe Alexander Efimkin şi Carlos Barredo. Frank Schleck (Saxo Bank) iniţial anunţat în Tireno-Adriatico apare şi el pe lista de start.

De la Astana în afara de Contador este de menţionat şi Yaroslav Popovych, iar de la Silence-Lotto îl avem pe Cadel Evans. O mare surpriză este lipsa învingătorului de anul trecut – Davide Rebellin.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.