Christian Vande Velde (Garmin – Slipstream) a trecut singur linia de sosire la finalul etapei a patra, în urma unui atac solitar asupra colegilor de evadare. Sylvain Chavanel (Quick Step), deşi atacat de Alberto Contador (Astana) pe ultima căţărare a reuşit să păstreze tricoul galben, menţinându-se la 6 secunde faţă de Juan Manuel Garate (Rabobank).

Etapa ce a numărat 173,5 km între Vichy şi Saint-Étienne a avut un început aprins cu numeroase încercări ale rutierilor de a se distanţa de pluton. Abia în jurul kilometrului 70 al cursei vor ieşi din grupul cicliştilor Nicolas Roche (AG2R La Mondiale), Christian Vande Velde (Garmin – Slipstream), Daniel Moreno (Caisse d’Epargne), Alexandr Kolobnev (Team Saxo Bank), Tony Martin (Columbia – Highroad), Samuel Dumoulin (Cofidis, Le Credit En Ligne) şi Xavier Florencio (Cervélo TestTeam). Aventuroşii rutieri nu vor reuşi să fure plutonului decât un avans de maxim 2 minute. Soarta căţărărilor a fost stabilită pe parcurs, Dumoulin va trece primul, iar cu punctele acumulate a ajuns la doar un punct distanţă de liderul din clasamentul căţărătorilor, conaţionalul şi coechipierul său Stéphane Auge.

Cu aproape 25 de kilometri încă de parcurs Pierre Rolland (BBox Bouygues Telecom), Geoffroy Lequatre (Agritubel) şi Christophe Le Mevel (Française des Jeux) au parăsit plutonul plecând ameninţător în urmărirea celor 7. Simţind pericolul Vande Velde va lua cursa pe cont propriu şi nu va mai fi ajuns până la linia de finish. Trioul francez îi va prinde pe restul evadaţilor, în timp ce din pluton chiar Contador va ataca pe ultima căţărare în lungime de 5 km şi o pantă medie de aproape 4%. Pănă în vârf spaniolul s-a apropiat la 19 secunde de Vande Velde, lăsând grupul lui Chavanel la 25 de secunde în spate. Rutierul de la Astana va fi prins pînă la final de alţi rutieri. Chavanel va pierde aproape 30 de secunde in favoarea lui Garate şi Contador.

Clasamentul etapei

1 Christian Vande Velde (USA) Garmin – Slipstream 4h01’31” (43.10 km/h)
2 Jonathan Hivert (Fra) Skil-Shimano +14″
3 Mirco Lorenzetto (Ita) Lampre – NGC +14″
4 Christophe Moreau (Fra) Agritubel +14″
5 Jens Voigt (Ger) Team Saxo Bank +14″

Clasament general

1 Sylvain Chavanel (Fra) Quick Step 13h31’36”
2 Juan Manuel Garate (Spa) Rabobank +6″
3 Juan Antonio Flecha (Spa) Rabobank +36″
4 Alberto Contador (Spa) Astana +36″
5 Kevin Seeldrayers (Bel) Quick Step +37″

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.