Julien El Fares (Cofidis) a păcălit plutonul urmăritor câştigând etapa de debut a “Cursei celor două mări” – Tirreno-Adriatico. Francezul şi-a întrecut la sprint colegul de evadare, pe ucrainianul Vladimir Duma (Ceramica Flaminia-Bossini Docce) la finalul celor 147 km cât a numărat etapa dintre Cecina şi Capannori.

Pentru prima oară în cei 44 de ani de existenţă a cursei, traseul cursei ce va purta rutierii între Marea Tireniană şi cea Adriatică între 11 şi 17 martie are ca punct de plecare regiunea Toscana. În călătoria lor spre est, cicliştii traversează alte două regiuni: Umbria şi Le Marche, pe parcursul a 7 etape:

Etapa 1, (miercuri 11 martie): Cecina – Capannori, 147km
Etapa 2, (joi 12 martie): Volterra – Marina di Carrara, 177km
Etapa 3, (vineri 13 martie): Fucecchio – Santa Croce sull’Arno, 166km
Etapa 4, (sâmbătă 14 martie): Foligno – Montelupone, 171km
Etapa 5, (duminică 15 martie):, Loreto – Macerata (ITT), 30km
Etapa 6, (luni 16 martie): Civitanova Marche – Camerino, 235km
Etapa 7, (marţi 17 martie): San Benedetto del Tronto – San Benedetto del Tronto, 169km.

Prima etapă disputată deja a avut un scenariu simplu. El Fares (Cofidis) şi Duma (Ceramica Flaminia-Bossini Docce) au scăpat din pluton după aproape 32 de kilometri parcurşi. În ciuda eforturior echipelor sprinterilor de a-i prinde, cei doi vor trece împreună peste singura căţărare a zilei – Valgiano (4 km, pantă maximă 12%) şi se vor menţine la 1’10” de urmăritori cu 5 km înainte de linia de finish. Vor încheia cursa cu 12 secunde în faţa italienilor Daniele Bennati (Liquigas), Alessandro Petacchi (LPR) si a belgianului Tom Boonen (Quick Step).

Vor urma alte două etape dedicate sprinterilor, urmând ca etapa a patra cu a sa căţărare Montelupone, cu o pantă maximă de 21% sa cearnă plutonul. După un contratimp programat pe 30 de kilometri va urma cea mai lungă etapa (235 km) cu un traseu putenic valonat, cursa încheindu-se cu tradiţionalul circuit din San Benedetto del Tronto.

Julien El Fares a îmbrăcat tricoul de lider după prima manşă, însă printre favoriţi la câştigarea cursei îi avem pe Fabian Cancellara (Saxo Bank) învingătorul de anul trecut, coechipierul său Andy Schleck, Ivan Basso (Liquigas), Thomas Dekker (Silence-Lotto) cel care a triumfat în Tirreno-Adriatico în 2006, Andreas Kloden (Astana) victorios în acestă cursă în 2007, sau Filippo Pozzato (Katusha) şi Davide Rebellin (Diquigiovanni-Androni) învingători în 2003 şi respectiv 2001.

Sprinterii vor folosi “Cursa celor două mări” pentru a se încălzi în vederea participării la 4 zile de la încheierea acestei curse, în Milano-Sanremo: Alessandro Petacchi (LPR Brakes-Farnese Vini), Daniele Bennati (Liquigas) originar chiar din zona în care se dă startul, Rinaldo Nocentini (AG2R La Mondiale) şi Francesco Ginanni (Diquigiovanni-Androni).

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.