Etapa a cincea a cursei Paris-Nisa a adus francezului Jeremy Roy de la Francaise des Jeux prima victorie din cei 6 ani ai carierei sale în ciclismul profesionist. Cu 6,7 km înainte de finish, profitând de neatenţia celor 2 colegi de evadare, rutierul în vârstă de 25 de ani a trecut primul linia de sosire. Thomas Voeckler (Bbox Bouygues Telecom) va încheia cursa cu acelaşi timp de 4h58’47”, iar al treilea fugar, germanul Tony Martin (Columbia-Highroad) va fi înregistrat la o diferenţă de 3 secunde.

Cea mai lungă etapă a „Cursei către soare” (204 km) a avut un parcurs care a mers paralel cu Ronul, din nord de la Annonay, până în apropiere de Vallon-Pont-d’Arc, unde traseul a făcut o buclă către vest pentru a traversa pitorescul canion al râului Ardèche. Dar cicliştii nu au avut timp să admire podul construit în calcar de râu, preocupaţi fiind de a prinde din urmă cei trei evadaţi încă de la kilometrul 13 al cursei.

Nu mai puţin de 7 căţărări, cei drept doar una de categoria 1-a (Col de Benas, 795 m) au fost traversate de rutieri, absolut toate fiind revendicate de Tony Martin, care se va şi instala în fruntea clasamentului căţărătorilor.

În spatele celor trei evadaţi germanul Heinrich Haussler va conduce plutonul peste linia de sosire la 2’33”. Clasamentul general nu a suferit nici o schimbare în partea sa superioară. Sylvain Chavanel (Quick Step) va purta şi în etapa de mâine tricoul galben, urmat fiind în clasamentul general de spaniolii de la Rabobank Juan Manuel Garate (Rabobank) la 6 secunde şi Juan Antonio Flecha la 36 secunde.

Clasamentul etapei

1 Jeremy Roy (Fra) Française Des Jeux 4h58’47” (40.966 km/h)
2 Thomas Voeckler (Fra) BBox Bouygues Telecom +0″
3 Tony Martin (Ger) Team Columbia – Highroad +3″
4 Heinrich Haussler (Ger) Cervélo TestTeam +2’33”
5 Murilo Fischer (Bra) Liquigas +2’33”

Clasament general

1 Sylvain Chavanel (Fra) Quick Step 18h32’56”
2 Juan Manuel Garate (Spa) Rabobank +6″
3 Juan Antonio Flecha (Spa) Rabobank +36″
4 Alberto Contador (Spa) Astana +36″
5 Kevin Seeldrayers (Bel) Quick Step +37″

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.