Alberto Contador (Astana) şi-a zdrobit rivalii pe ultima căţărare a etapei a cincea, smulgând tricoul de lider de pe umerii francezului Sylvain Chavanel (Quick Step). Cu mai puţin de 5 kilometri înainte de finalul în ascensiune, pe căţărarea de categoria 1-a La Montagne de Lure spaniolul i-a lăsat în urmă pe Luis Leon Sanchez şi Fränk Schleck încheind etapa cu zâmbetul pe faţă, cu 58 de secunde în faţa celor doi.

Etapa desfăşurată pe distanţa de 182,5 km între Saint-Paul-Trois-Châteaux şi La Montagne de Lure a fost animată de la kilometrul 10 de evadarea a 5 rutieri, grup ce se va întregi pănă la cifra de 9 ciclişti. Printre ei şi învingătorul din etapa precedentă Jérémy Roy (Française des Jeux), care va trece primul primele două vârfuri – căţărările de categoria a 2-a, Cote du Pas du Ventoux şi Cote de Ferrassieres. Cum francezul ameninţa poziţia de lider în clasamentul căţărătorilor a lui Tony Martin, echipa germanului, Columbia – Highroad, se va instala în primele rânduri ale plutonului ajungându-i pe evadaţi. Va fi rândul Astanei să preia frâiele plutonului, acordându-i doar lui Martin un ultim favor. Germanul a trecut primul penultima căţărare de categoria a 3-a, Cote des Mourres, cele patru puncte acumulate permiţându-i să rămâna în fruntea clasamentului căţărătorilor cu 47 de puncte, urmat fiind de Jérémy Roy (Française des Jeux) cu 32 puncte.

Ultima ascensiune a zilei La Montagne de Lure “sora mai mică a Mont Ventoux”, cu ai săi e 13,8 km lungime, o pantă medie 6,6% şi numeroase „ace de păr“ va tria plutonul. Jens Voigt (Team Saxo Bank) va ataca la 11 km de linia de sosire precipitând rutierii lăsaţi în spate. Contador a testat puţin cicliştii aflaţi cu el în faţă înainte de a ataca definitiv. Va fi urmat de Schleck, îl vor întrece pe Voigt, care va fi înlocuit cu Antonio Colom (Team Katusha). Spaniolul de la Astana se va distanţa iremediabil, în timp ce Colom va fi lăsat în urmă, lui Schleck alăturându-i-se Luis Leon Sanchez.

Chavanel a pierdut 1’50” pe ultima căţărare alunecând în clasamentul general pe locul 3, în timp ce Sanchez a urcat pe locul 2, la 1’13” de Contador.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.