La cea de-a 17-a ediție a Turului Italiei pentru Amatori, desfășurată de-a lungul a 12 etape, între Roma și Varese, a participat, în premieră, și echipa națională a României. Dintre rutierii noștri, Valentin Constantinescu și-a înscris numele pe tabloul învingătorilor de etape, în această competiție de un bun nivel tehnic, cu medii orare ridicate, pe un traseu montan dificil, cu multe abandonuri. El a câștigat etapa Arona – Varese (148 km), desprinzându-se dintr-un grup fruntaș de patru alergători cu 150 de metri înainte de sosire, sprintând puternic și impunându-se la final după 3.28.52 (medie orară de 42,5 km/h), urmat la opt secunde de cehoslovacul A. Galiza, apoi de italienii Del Mastro, C. Salvatore și americanul M. Caldwell. Mircea Romașcanu a sosit pe locul 9, înaintea campionului mondial V. Ekimov (U.R.S.S.). De menționat că în această etapă – transmisă în direct de televiziune – România a ocupat primul loc în întrecerea pe echipe cu 10.27.11, ziarul ”La Prealpina” din 22 iunie publicând o cronică favorabilă cicliștilor noștri.

În clasamentul general, Mircea Romașcanu a ocupat locul 13 din 135 de cocnurenți ajunși la final, la 6.44 de A. Krasnov, căștigătorul Turului. În ierarhia specială a rutierilor străini, Romașcanu a ocupat locul secund, iar echipa României (alcătuită din Romașcanu, Căruțașu, Constantinescu, Gancea, Celea și Bulăreanu) a fost devansată de echipa U.R.S.S. și a Cehoslovaciei, clasându-se înaintea selecționatelor S.U.A., Bulgariei și Marii Britanii. V. Constantinescu a câștigat și un sprint de cățărare de categoria I, ocupând în final poziția a șaptea în această ierarhie. După cum spunea antrenorul I. Ardelean, cicliștii români lăsând o impresie bună, fiin considerați ”surpriza competiției”.


Horațiu Sima, Sportul, 30 iunie 1986

5 COMMENTS

  1. Interesant! Cine poate sa-mi raspunda daca se mai tine Turul Italiei pentru amatori?Avem putina istorie la ciclism..Ar trebui sa facem ceva sa promovam ciclismul romanesc…eu practic ciclismul la nivel amatorial,anul acesta am inceput sa particip la competizii care au loc in Reigiunea Lombardia…Sunt unicul roman..Mi-ar placea sa pot sa promovez ciclismul,sa transmit aceasta pasiune romanilor …Are cineva vreo idee?

  2. Salut tuturor, sunt chiar autorul articolului si ma bucur ca, dupa aproape 30 de ani, l-am regasit.Este adevarat, lumea ciclismului este frumoasa, unica si merita povestita.Din pacate avem parte de prea multa rautate, iar ce se intampla acum, in 2014, la FRCiclism ne lasa pe toti cu ochii in soare.Si pe noi, si Justitia, numeni nu stie de partea cui este dreptatea.UN LUCRU ESTE CERT, NU MAI AVEM CICLISTI MARI SI NICI MACAR MEDIOCRI. Pacat, un salut cald tuturor iubitorilor de ciclism adevarat si de competitii adevarate.

  3. Domnule Horatiu i-mi face mare placere sa aflu, citind pe e-mail ca sunteti inca, alaturi de ciclism in general si in special langa suflarea modesta a ciclismului romanesc. Daca doriti sa-mi trimite-ti adresa dvs de e-mail v-asfi recunoscator deoarece asavea cateva lucruri interesante de discutat. Un fost ciclist. Cu respect Emil

  4. Dl.Horatiu Sima, deasemenea, va sut recunoscator documentarelor,articolelor din presa romana, atat revista Sport cat si ziarele Sportul,..Imi puteti trimite-t si mie adresa dvs de e-mail ? Am multe sa va transmit.Cu respect Emil Muntean

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.