În ultima etapa a celei de-a 67-a ediţii a cursei Paris-Nisa, Luis Leon Sanchez şi-a apărat cu succes tricoul galben câştigat în manşa precedentă. La capătul celor 119 km rulaţi în jurul localităţii Nisa, un alt spaniol a încheiat primul traseul – Antonio Colom (Katiusa).

De la kilometrul 25 al etapei, 25 de rutieri s-au aflat în fruntea cursei pe parcursul a 50 de kilometri. Contador va încerca din răsputeri să recupereze timpul pierdut în etapa de ieri. Ibericul va trece primul peste vârful primei căţărări de categoria 1-a Col de la Porte (1,068 m) şi va ataca cu 42 de kilometri încă de parcurs până la linia de sosire. I se vor alătura Aitor Hernandez (Euskalel), David Lopez Garcia (Caisse d’Epargne), Sandy Casar (Française des Jeux) şi Reine Taaramae (Cofidis).

Echipele Caisse d’Epargne şi Saxo Bank vor fi puse imediat în alertă. Pe a doua căţărare, La Turbie, tot de prima categorie, Hernandez şi Taaramae vor fi lăsaţi în urmă. Cei trei rămaşi în faţă vor pierde pe coborâre 20 de secunde, moment în care Contador se va debarasa de Casar şi Lopez Garcia şi va urca singur pe ultima ascensiune a zilei, Col d’Eze (cat.1-a).

Colom şi Schleck vor ataca din pluton şi îl vor ajunge pe spaniol la 10 km de linia de sosire. Contador va lansa primul atacul lasându-l pe Schleck în spate. Colom se va lansa rapid depăşindu-l pe Contador pe linia de finish.

Plutonul va sosi la Nisa cu o întârziere de 17 secunde, suficiente ca Sanchez să se mentină în fruntea ierarhiei generale, devenind al treilea spaniol care câştigă Paris-Nisa, după victoriile lui Miguel Indurain (1989, 1990) şi Alberto Contador (2007). Luxemburghezul Fränk Schleck şi-a păstrat şi el poziţia a doua în clasamentul general câştigată cu o etapă în urmă. Sylvain Chavanel a încheiat cursa pe ultima treapta a podiumului şi totodată pe primul lor în clasamentul pe puncte (94 puncte). Tony Martin (Columbia – Highroad) a rămas pe prima treaptă a clasamentului căţărătorilor.

Clasamentul etapei

1 Antonio Colom (Spa) Team Katusha           2h47’49” (42.546 km/h)
2 Alberto Contador (Spa) Astana                     +0″
3 Fränk Schleck (Lux) Team Saxo Bank           +1″
4 Jonathan Hivert (Fra) Skil-Shimano            +17″
5 Christophe Moreau (Fra) Agritubel             +17″

Clasament general

1 Luis-Leon Sanchez (Spa) Caisse d’Epargne              30h53’51”
2 Frank Schleck (Lux) Team Saxo Bank                       +1′
3 Sylvain Chavanel (Fra) Quick Step                      +1’09”
4 Alberto Contador (Spa) Astana                           +1’24”
5 Antonio Colom (Spa) Team Katusha                     +1’47”

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.